SAS-sjefen: – Kjemper for å overleve

Den nye SAS-sjefen Anko van der Werff minner om hva som står på spill for flyselskapet. Aksjekursen faller markant mandag.

SAS-sjef Anko van der Werff.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– SAS kjemper for å overleve. Når jeg ser hvordan markedet er nå, hvordan kundene våre endrer seg og størrelsen på gjelden vår, så er det helt klart at vi er nødt til å gjøre tingene markant annerledes, sier SAS-sjef Anko van der Werff til danske Finans.dk.

Han fremhever at SAS er rammet av en cocktail av problemer, etter at coronakrisen har medført milliardtap for luftfartsbransjen.

SAS hadde ved utgangen av første halvår en gjeld på rundt 27 milliarder svenske kroner. Samtidig har SAS dyre avtaler, og sjefen har varslet at fagforeninger blir innkalt til forhandlinger. Det skal gi større fleksibilitet, effektiviseringer og lavere kostnader.

– Det krever forståelse og vilje hos alle, og forhandlingene har et formål. SAS skal være konkurransedyktig, slik at vi kan overleve, vokse og dermed skape jobber. Jeg ønsker å gjøre dette med fagforeningene, men det trengs to til å danse tango, sier van der Werff til nettstedet.

Aksjekursen til SAS faller 9,6 prosent på Stockholmsbørsen mandag formiddag. Også i Oslo faller kursen, ned 9,1 prosent.

Les også

SAS-aksjen får som fortjent

E24 har snakket med flere analytikere som peker på artikkelen i Finans.dk som hovedårsaken til dagens kursfall. Blant dem er Jacob Pedersen i Sydbank.

– Anko van der Werff legger opp til store forandringer, sier Pedersen i en e-post til E24.

van der Werff startet i den nye jobben i juli, etter å ha fått jobben tidligere i år. Han tok over etter at Rickard Gustafson i januar varslet at han gikk av.

Fagforbundet: – Vi slår opp med SAS hvis de ikke kommer pilotene i møte

Fagforbundet truer med å slå opp

Pressesjef John Eckhoff i SAS pekte også på hva som sto på spill for flyselskapet til E24 i forrige uke.

– Skal SAS overleve og sikre norske og skandinaviske arbeidsplasser, må vi tilpasse oss en ny virkelighet med større andel fritidsreisende og færre forretningsreisende. Pandemien er ikke over selv om flyene er fulle, sa Eckhoff.

Uttalelsene fra van der Werff og Eckhoff kommer etter trusler fra Fagforbundet om å slå opp med SAS, hvis ikke de kommer dem i møte.

– Når SAS velger å overse inngåtte avtaler og overkjøre de ansatte, må vi vurdere vår bruk av selskapet. Hvis SAS nå skal stå for en arbeidstagerfiendtlig politikk, kan ikke vi ha dette som foretrukket flyselskap, sa forbundsleder Mette Nord.

SAS-ansatte demonstrerer for sin gamle jobb: – Umoralsk

Demonstrerte

Tirsdag møtte et hundretall nåværende og oppsagte SAS-piloter opp utenfor Stortinget, i protest mot flyselskapets «oppdeling» i Irland og Danmark. De reagerer på nyheten om at SAS Irland omdøpes til SAS Connect samt nyetableringen av SAS Link.

De norske SAS-pilotene organisert gjennom Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har lenge fryktet det som nå skjer.

Coronapandemien har halvert antall ansatte i SAS, der rundt 5000 ansatte har måttet gå. Blant disse er omkring 560 piloter, hvorav rundt 200 er norske.

– SAS har jo en 75 år lang stolt tradisjon med å være en spydspiss i Skandinavia og senest i 2015 en forkjemper for den skandinaviske modellen i luftfarten. Og så har det snudd så voldsomt de siste fem årene, til å skulle gjøre det konkurrentene har gjort – og kanskje på en litt verre måte ved å omgå avtalte rettigheter, sa SAS-styrmann Stener Berg Nelson.

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) kommenterer konflikten i SAS mandag. Tajik sier hun vil rydde opp, og tar initiativ til et nordisk samarbeid for å hindre selskaper i å organisere seg unna arbeidsgiveransvar.

– Vi har sett at arbeidsfolk som er godt kvalifiserte opplever at selskapet lager et nytt underselskap, der de må søke stillingen sin på nytt. Det er ikke en ryddig måte å gjøre det på, og en situasjon som vi vil unngå. SAS-konflikten aktualiserer denne problemstillingen, sier Hadia Tajik til VG.

Børskommentar: «Det er et faresignal i Norwegians trafikktall»Over 20 cruiseskip har besøkt Bergen i år. Ingen av dem har brukt strøm fra land.
Publisert: