Bitcoin-prisen fortsetter å stupe – har ikke vært lavere på 18 måneder

Kryptotopp mener den videre prisutviklingen for verdens to største digitale valutaer er prisgitt den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag.

Verdifallet fortsetter for verdens største digitale valuta. Mandag morgen hadde bitcoin falt over 6,5 prosent siste døgn.
Publisert: Publisert:

Bitcoin har fortsatt det kraftig fallet utover dagen mandag.

Så mye som 200 milliarder dollar skal ha blitt barbert bort fra kryptomarkedene gjennom helgen og inn i mandag morgen, ifølge CNBC.

Verdien på kryptovalutaen er nede i rundt 23.500 dollar like etter klokken 17. Det er nedgang på over 18 prosent det siste døgnet, og et fall på rundt 27 prosent de siste sju dagene, ifølge CoinMarketCap.

Dette er det laveste nivået siden desember 2020.

I motsetning til aksjemarkedet, så kan kryptovalutaer handles døgnet rundt hver dag hele året.

Verdens nest største kryptovaluta, ether, var på samme tidspunkt mandag ned 21 prosent for dagen. Ved 17-tiden mandag lå ether på 1.193 dollar.

Ikke siden januar i fjor har valutaens verdi vært lavere.

– Hvis Ethereum fortsetter å blø mot 1.200 dollar ser utsiktene mørkere ut også for andre altcoins, sier Trenchev til Bloomberg.

– Prisgitt sentralbanken

Fallet forklares med de amerikanske inflasjonstallene som kom fredag, som viste at prisveksten i mai var på overraskende høye 8,6 prosent – det høyeste på over 40 år. Inflasjonstallene førte til et kraftig fall på Wall Street ved børsstenging fredag, som har forplantet seg inn i kryptomarkedene gjennom helgen.

– Kryptovaluta forblir prisgitt Fed (amerikanske sentralbanken, red.anm.) og er fastlåst til Nasdaq og andre risikoaktiva, sier Antoni Trenchev, medgründer og administrerende partner i kryptoselskapet Nexo til Bloomberg.

Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp

Utlåner stanser uttak

Nedgang i kryptomarkedet skjer også etter at utlåneren Celsius Network mandag annonserte at de har stanset uttak og overføringer mellom brukere på plattformen, skriver Financial Times.

Celsius peker på «ekstreme markedsforhold».

Utlånsplattformen gir brukerne muligheten til å låne ut kryptovaluta så det kan stilles som sikkerhet for andre kryptoprosjekter, og dermed tjene på renter for utlånet.

Interessen for slike prosjekter med høy risiko kjølnet betydelig etter at blant annet stablecoinen Terra kollapset i midten av mai, skriver Financial Times.

– Risikoeliminering

Fallet i aksje- og kryptomarkedet kan skyldes at investorer er bekymret for hvordan de ferske inflasjonstallene vil påvirke den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, som onsdag kommer med en ny rentebeslutning.

Flertallet venter at sentralbanksjef Jerome Powell vil sette opp renten med nye 0,5 prosentpoeng, ifølge sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Noen få tror sentralbanken kan komme til å jekke den opp enda mer, ifølge Reuters.

Bloomberg har snakket med analytiker Vetle Lunde i Arcane Research om hva det er som gjør at bitcoin svinger mye når Wall Street holder stengt.

– Nå fokuserer det institusjonelle markedet mye på risikoeliminering, med inflasjon og rentehevinger som nøkkelkomponentene bak risikoelimineringen. Dette har uten tvil hatt sterk påvirkning på bitcoin, sier Lunde til Bloomberg.

Høgskole dropper rekord­populært bitcoin-kurs
Publisert: