Svenske sentralbanktopper granskes

Flere av medlemmene i den svenske Riksbanken skal ha tjent penger i markedet, samtidig som banken gjorde krisegrep under coronapandemien. Nå varsler sentralbankens kontrollorgan gransking.

Sentralbanksjef Stefan Ingves i den svenske Riksbanken.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert Publisert

Den svenske sentralbankens kontrollorgan, Riksbanksfullmäktige, har fredag besluttet å iverksette en gransking for å se om bankens medlemmer har brutt interne regler i forbindelse med sentralbankens kjøp av selskapsobligasjoner i 2020 og 2021.

Granskingen kommer etter at Svenska Dagbladet (SvD) i oktober avslørte at flere av Riksbankens medlemmer har tjent penger i finansmarkedet, etter at banken startet med støttekjøp under coronakrisen.

Det er revisorselskapet KPMG som har fått i oppdrag å gjennomføre granskingen.

– I forbindelse med opplysningene i mediene har vi besluttet å gjøre en utvidet gransking av sentralbankmedlemmene, sier leder Susanne Eberstein i Riksbankensfullmäktige i en pressemelding.

Federal Reserve-topper selger aksjer etter kritikk

Riksbanken kjøpte obligasjoner

Mange sentralbanker startet med kvantitative lettelser (støttekjøp) i den økonomisk usikre tiden tidlig i pandemien.

Dette er et grep i pengepolitikken hvor det trykkes penger for å gjennomføre verdipapirkjøp, normalt gjennom tilbakekjøp av stats- eller selskapsobligasjoner.

Prosessen skal presse ned rentene i obligasjonsmarkedet, samtidig som det ofte vil ha en positiv påvirkning på aksjemarkedene.

Riksbanken startet i forbindelse med pandemien kvantitative lettelser gjennom kjøp av selskapsobligasjoner i et 60-talls større bedrifter. Dette er også stridens kjerne i saken som nå skal granskes.

Ifølge SvD har både riksbanksjef Stefan Ingves og visesentralbanksjef Cecilia Skingsley eid aksjer i selskap som banken har kjøpt obligasjoner i under krisen. Spørsmålet som dras opp er om de har hatt interessekonflikter når det er besluttet å gjennomføre støttekjøpene.

Visesentralbanksjef Cecilia Skingsley i Riskbanken under en pressekonferanse i 2016.

– Mener de har fulgt lover og regler

Flere i den svenske nasjonalforsamlingen har bedt om en gransking i forbindelse med saken. Neste uke er det lagt opp til en høring i riksdagens finanskomité.

Sosialdemokratenes Åsa Westlund, som leder komiteen, har sagt til SvD at hun anser diskusjonene rundt riksbanksmedlemmenes verdipapireierskap viser viktigheten av å ha sikkerhetsmarginer når det gjelder spørsmål om interessekonflikter og etikk.

– Stefan Ingves og Cecilia Skingsley mener at de har fulgt alle gjeldende lover og regler, inkludert de lovbestemmelser som regulerer interessekonflikter, skriver Riksbankens pressesjef Tomas Lundberg i en e-post til Svenska Dagbladet etter det ble kjent at kontrollorganet startet gransking.

Ledende ansatte i USAs sentralbank får ikke handle aksjer etter skandale

Fed-sjefer gikk av

Det er ikke bare i Sverige debatten rundt aksjehandel blant sentralbankmedlemmer har dukket opp den siste tiden.

Tidligere i høst ble det bråk i USA, da det ble kjent at flere medlemmer av Federal Reserve hadde gjort en rekke transaksjoner av verdipapirer i fjor, samtidig som landets sentralbank tok en rekke grep for å få fart på økonomien.

Senere trakk både Boston Fed-sjef Eric Rosengren og Dallas Fed-sjef Robert Kaplan seg fra sine posisjoner.

I slutten av oktober innførte Federal Reserve nye regler som strammet inn hvordan beslutningstagerne i sentralbankens styre og andre ledende ansatte får plassere pengene sine. Blant annet er det ikke lenger tillatt å kjøpe enkeltaksjer.

Publisert
  1. Riksbanken
  2. Stefan Ingves
BT anbefaler

Birte (28) visste berre om epidural. Nytt verktøy skal gjere det betre.

– Når du er i gong, har du nok med å puste deg gjennom det

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Når andre får barn, gir det Andrea en følelse hun aldri snakker om

  2. Over fleire år skal den sjukehustilsette ulovleg ha slått opp i pasientjournalar

  3. Gravemaskin raste 10–15 meter ned – nå får Vegvesenet bot etter ulykken

  4. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.

  5. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  6. – Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben og andre ansvarlige må se seg selv i speilet