Fortsatt langt færre flypassasjerer: – Svært krevende tider

22,4 millioner passasjerer reiste gjennom Avinors lufthavner i fjor. Men fortsatt var trafikken 59 prosent under 2019.

LYS I ENDEN AV TUNNELEN: Flytrafikken fra Avinors lufthavner økte med 10 prosent i fjor.
Publisert: Publisert:

– Det er fortsatt svært krevende tider for luftfarten, med mye usikkerhet rundt hvordan pandemien vil utvikle seg videre, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor i en pressemelding.

Totalt reiste 22,4 millioner passasjerer gjennom selskapets lufthavner. Det er en vekst på 10 prosent mot året før, men fortsatt 59 prosent under nivået fra 2019.

– Selv om vi ser en oppgang i antall passasjerer og flybevegelser har vi samlet sett for 2021 en kraftig nedgang i både trafikkinntekter og kommersielle inntekter som følge av færre passasjerer og flybevegelser, sier Foss.

I desember økte passasjertrafikken med hele 113 prosent sammenlignet med året før. Men fortsatt var juletrafikken i uke 52 fortsatt 44 prosent lavere enn i 2019. Særlig på utenlandsreiser var nedgangen størst, der det var 60 prosent færre passasjerer.

– Gjennom sommer- og høstsesongen så vi en økning i reiseaktiviteten, som følge av økt vaksineringsgrad og lettelser i reiserestriksjoner. Dette så vi falle mot julen, da det ble innført nye restriksjoner som følge av omikronutbruddet, sier Foss.

Selv om det fortsatt er et stykke igjen til en normalisert flytrafikk, ser Avinor enkelte lyspunkter. Trenden med flere dedikerte fraktfly fortsatte i året som gikk. Totalt økte frakt og post med 10 prosent i 2021, til 217.000 tonn.

Publisert: