– Terra-meglere utnyttet kraftkommuners tillit

Tapene for de åtte kommunene i Terra-saken beløper seg til 687 millioner kroner, opplyser kommunenes prosessfullmektig, Ulf Martin Veel Larsen.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Byfogden i Oslo onsdag begynte onsdag å behandle arrestkravet i formuen til de to Terra-meglerne Harald Norberg og Knut Anders Opstad.

Larsen sa at kommunene verken var kvalifiserte motparter eller profesjonelle kunder i Terra. De to meglerne utnyttet den tilliten de hadde bygd opp i kommunene og fikk kommunene til å foreta de investeringene som har gitt så store tap, påpekte Larsen i rettsmøtet hos byfogden.

Terra-megler: Hemnes kommune tok selv initiativet.

Fra 2001 til og med i år var Norberg og Opstad finansielle rådgivere for kommunene, og Terra tjente fett på de investeringsendringene som de to meglerne foreslo i løpet av disse årene. Ved overgangen fra såkalte CLN-investeringer til CDO-obligasjoner for et par år siden kunne Terra innkassere provisjonsinntekter på 26 millioner kroner, påpekte Larsen i retten.

Fire faser

Larsen deler Terra-historien inn i fire faser. Den første går fra 2001 til 2003 da kommunene tok opp lån med sikkerhet i framtidige kraftinntekter, og hvor lånene ble investert i vanlige aksjer og obligasjoner. Det er disse lånene og investeringene som har skapt debatt om kommunene handlet i strid med kommuneloven.

I 2004 – 2005 endres investeringsporteføljen til såkalte CLN-obligasjoner, og i tredje fase i 2006 dreies investeringene over til CDO-obligasjoner. I siste og fjerde fase i 2007 skiller nordlandskommunene seg ut på en skjebnesvanger måte ved at investeringene blir eksponert mot amerikanske kommuneobligasjoner med garantikrav i tilfelle verdifall, et verdifall som kom i sommer og påførte de fire kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana et realisert tap på 380 millioner kroner.

Erstatningskrav

Da Kredittilsynet konkluderte med at Terra hadde begått alvorlige brudd på verdipapirloven, begjærte Terra Securities seg konkurs. I Terra-styrets oppbudsbegjæring går det fram at man regner med et erstatningskrav på mange hundre millioner kroner fra kommunene, forklarte Larsen i retten.

Det var også Kredittilsynets rapport som advokat Larsen tok utgangspunkt i da han i retten prøvde å dokumentere de to meglernes ansvar og dermed også grunnlaget for arrestkravet.

I Terra-styrets oppbudsbegjæring antydes det at styret regner med et erstatningskrav på mange hundre millioner kroner, forklarte Larsen i retten.

Ledelsen informert

Norbergs og Opstads prosessfullmektiger, advokatene Bjørn Stordrange og Ian W. Kenworthy, tok også fatt i Kredittilsynets rapport, som ble laget uten at de to meglerne fikk forklare seg. Det var bare ledelsen i Terra som fikk forklare seg for Kredittilsynet, påpekte Stordrange i retten.

De fire vestlandskommunene har ikke realisert noe tap, og dersom de sitter på sine investeringer til obligasjonene innløses, vil de ikke tape på sine investeringer, og de to meglerne må derfor frigjøres fra tapsansvar i dette tilfellet, understreket han.

Kenworthy la fram dokumentasjon som han mener viser at ledelsen i Terra Securities var full informert om de omstridte transaksjonene til kommunene. De to meglerne er heller ikke nevnt i Kredittilsynets rapport.

– Det er Terra Securities og ikke de to meglerne som har vært kontraktspart med kommunene, sa Kenworthy.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Barn hadde ikke råd til kino eller svømming. Så fikk hun en idé.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Stenger ADO Arena på grunn av koronasmitte

  2. Johannes (25) prøvde å ta sitt eige liv. No har han ein viktig bodskap han vil dele med andre.

  3. 23 års arbeid ligg bak OL-eventyret. – Vil heller dela dette med mor mi enn ein tilfeldig trenar

  4. Sylvi Listhaug «mister nattesøvnen» av MDG. Her får hun svar.

  5. Santiago (1) ble meid ned av elsparkesykkel. Føreren stakk fra stedet.

  6. Se hvor mange vaksine­doser din kommune får