Byrået endret mandag utsiktene for unionen fra «stabile» til «negative». Beslutningen begrunnes med at utsiktene er negative også for flere av de største EU-landene.

EU beholder foreløpig plassen i Moody's toppkategori AAA. Men byrået advarer om at en nedgradering av flere EU-land kan føre til at også unionen får lavere kredittverdighet.

  • Les hele begrunnelsen her. Enn så lenge har både Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Nederland den høyeste kredittvurderingen AAA. For alle de fire landene vurderes imidlertid utsiktene som negative, skriver NTB.

Eurokursen opp

Moodys uttrykker bekymring for at de store medlemslandene vil måtte konsentrere seg om egne økonomiske utfordringer fremfor å fokusere på gjeldsproblemene til eurolandene i Sør-Europa.

Men de opprettholder foreløpig EU i toppkategori AAA. Dette skyldes i hovedsak to ting, skriver Moody's:

For det første EUs konservative budsjettpolitikk. Og for det andre, kredittverdigheten og støtten de 27 medlemslandene har vist.

Byrået øker med advarselen presset mot Den europeiske sentralbanken ESB, skriver nyhetsbyrået Reuters. Markedet håper på omfattende tiltak for å få ned de europeiske kriselandenes lånekostnader når banken holder styremøte torsdag.

Tross Moody's beslutning steg eurokursen natt til tirsdag til det høyeste nivået på to måneder. Prisen for en euro var 1,2618 dollar i de asiatiske valutamarkedene.

Viktig måned

Det antas at kursoppgangen skyldes forventninger om at Den europeiske sentralbanken snart vil legge fram planer om en ny runde med oppkjøp av statsobligasjoner fra kriserammede land.

September blir en kritisk måned for Hellas’ videre skjebne i eurosamarbeidet og for hele EU.

Troikaen (inspektører fra långiverne EU, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken) drar denne uken til Athen for å undersøke om Hellas skal få utbetalt mer krisehjelp. Deres rapport leveres til EU i slutten av måneden og vil bli avgjørende for om EU åpner pengesekken igjen.

I tillegg til en rekke politiske toppmøter de neste ukene, kommer en viktig avgjørelse i tysk høyesterett 12. september. Retten skal avgjøre om eurolandenes nye krisefond ESM (European Stability Mechanism) er i strid med tysk grunnlov.

Samtidig opplever Spania en dramatisk forverring av økonomien, og bankene tømmes for kapital.

Krisemøte torsdag

Ledende europeiske politikere, som Tysklands Angela Merkel, presser på for å få den spanske regjeringen til å akseptere en redningsaksjon slik Hellas, Irland og Portugal har fått.

Torsdag er det krisemøte i ECB, den europeiske sentralbanken. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 tror høsten blir urolig.

— Vi tror derfor ECB vil skissere hva de vil gjøre i fremtiden og gjenta at de kun kan støtte land som har bedt om krisehjelp. De kan også kutte renten videre. Skuffer ECB markedet torsdag, må Spania trolig raskt be om krisehjelp. Utsiktene for Europa vil, uavhengig av hva ECB gjør torsdag, være en lengre periode med svak vekst og stigende arbeidsledighet, sier hun i dagens analyse.