Tre millioner bangladeshere jobber i landets eksportrettede klesindustri, mange av dem på en minstelønn på 37 dollar, rundt 200 kroner, i måneden.

Misnøye med den lave lønna har gitt grobunn for en rekke streiker i klesindustrien.

I juni ble mange fabrikker, som blant annet leverer til H&M og Wal-Mart, stengt i over en uke på grunn av uroligheter, og over 100 arbeidere ble skadd i sammenstøt.

Reagerer

Også H&Ms sjefdirektør Karl-Johan Persson reagerer på de lave lønningene. Denne uken inspiserte han ifølge nyhetsbyrået AFP én av fabrikkene som leverer klær til kleskjeden.

— Vi ønsker at arbeiderne skal behandles bra. Vi er et ansvarlig selskap, og de lave lønningene er en alvorlig bekymring, sier Persson, som også hadde møte med statsminister Sheikh Hasina onsdag.

— Vi krever at myndighetene i Bangladesh øker minstelønna og vurderer en årlig gjennomgang av lønnsnivået, sier Persson.

- H&M må betale mer

Organisasjonen Changemaker, som i lang tid har jobbet for anstendige lønninger i tekstilindustrien, roser H&M for initiativet. Men leder Ingrid Aas Borge understreker at H&M, som er verdens nest største kleskjede, selv har et stort ansvar for at lønningene er så lave.

- H&M kan ikke legge ansvaret på myndighetene i Bangladesh. Grunnen til at lønningene er så lave, er at selskaper som H&M betaler produsentene altfor lite, sier Borge til NTB.

Hun mener det foregår et «kappløp mot bunnen» i den internasjonale tekstilindustrien, der produsentene blir presset til å underby hverandre for å sikre seg kontrakter. Det fører også til at lønningene blir presset nedover.

— H&M må betale en anstendig pris for varene. Det grunnleggende urettferdige er at selskapet tjener drøyt på å betale altfor lite til klesprodusentene, sier Borge.

H&M fikk et overskudd på over 7 milliarder svenske kroner i andre kvartal i år. Styrelederen i Hennes & Mauritz, Stefan Persson, er Sveriges rikeste mann med en formue på 146 milliarder kroner.

Avviser krav

Også bangladeshiske fabrikkeiere og underleverandører spiller ballen tilbake til H&M og de andre kleskjedene.

De avviser kravet fra H&M om å heve minstelønnen og sier de sliter med lave priser på varene de selger som følge av at konkurransen om kontraktene med kleskjedene er hard.

I tillegg har minimumslønningene har økt med 80 prosent på to år, og en ytterligere økning vil true fabrikkenes eksistens, fremholder de.

H&M kjøpte klær fra fabrikkene i Bangladesh for 1,5 milliarder dollar i fjor, noe som gjør selskapet til den største europeiske kjøperen i landet.

Uklart

På spørsmål om H&M vil insistere på høyere lønninger, svarer Persson at selskapet ønsker «et langvarig forhold til leverandørene».

— Men vi ønsker også at arbeiderne skal få en rettferdig lønn, sier han.

Det er imidlertid uklart om H&M vil gå med på å betale fabrikkene mer for kontraktene for å sikre arbeiderne høyere lønn.

Ifølge organisasjonen Clean Clothes Campaign trenger en bangladeshisk arbeider i snitt 130 dollar i måneden for å dekke månedlige utgifter.

(©NTB)

H&Ms sjefdirektør Karl-Johan Persson vil ikke love at selskapet vil betale mer til fabrikkene.
Scanpix