«I dag er min siste dag i Goldman Sachs». Slik åpner avskjedsbrevet til Goldman Sachs-direktør Greg Smith som sto på trykk i New York Times onsdag.

Innlegget rystet finansverden og gikk i medier verden over. Like etter stupte selskapets aksjer.

Saken må følges opp

Førsteamanuensis Berit von der Lippe ved Handelshøyskolen BI tror likevel ikke selskapet vil bli skadet på lengre sikt dersom ikke medier eller kritikere følger opp saken.

— Om de dominerende mediene følger opp denne saken, vil være avgjørende for om omdømmet svekkes på lengre sikt. Det blir spennende å se, sier von der Lippe til Aftenposten.

Christian Sinding i Brand Consulting understreker at selskapet etter finanskrisen ikke har et særlig godt rykte hos mannen i gata, men at spørsmålet er hvordan investorene tenker. — Umiddelbart er ikke denne saken bra for selskapets omdømme, men på lengre sikt har det liten betydning hos investorene dersom det ikke kommer flere lignende saker. Hvis man ser på det store apparatet til Goldman Sachs, blir dette bare et lite dypp i omdømmet. Situasjonen er en helt annen dersom flere ansatte følger opp med lignende uttalelser og historier, eller det dukker opp nye dokumenter som kan bekrefte at selskapet opererer på denne måten, sier Sinding.

- Kan lett få en merkelapp

Varslerne selv kommer imidlertid sjelden godt ut, sier Christian Sinding i Brand Consulting.

— De vil nok få positiv støtte av noen, men bli møtt med skepsis av andre. De kan lett få merkelappen som en som sladrer. Selskapet kommer nok bedre ut enn varsleren selv. Det er paradoksalt når man i samfunnet oppfordrer nettopp til å varsle om ting som ikke er som de skal, sier Sinding.

Sa opp i direktesending

Smith er ikke alene om å si opp jobben sin gjennom en offentlig svartmaling av arbeidsgiveren. Den mest nærliggende norske saken er NRK-reporter Pia Beate Pedersen som sa opp jobben sin som midlertidig ansatt i en direktesendt nyhetssending på Østlandssendingen i 2010.

Der tok hun et oppgjør med hvordan statskanalen misbruker midlertidige ansatte og lar dem gå i årevis på kortvarige kontrakter.

Pedersen forteller at hun har møtt ulike reaksjoner på den offentlige oppsigelsen sin i etterkant.

- Reaksjonene har vært veldig enten-eller. Jeg har både fått høre at det var illojalt gjort, og at det var modig. Mange som har vært i samme situasjon har takket meg, og jeg har fått høre at forholdene til NRK-ansatte har blitt mye bedre etter at jeg tok dette oppgjøret med behandlingen av midlertidig ansatte. For meg er det en bekreftelse på at det var et riktig valg jeg gjorde, sier Pedersen til Aftenposten.

- For mange tolerer for mye for lenge

Hun synes direktøren i Goldman Sachs også gjør et riktig og modig valg.

— Alt for mange tolererer for mye for lenge på arbeidsplassen sin. Det er viktig at noen tør å si i fra, og ikke bare internt. Hadde jeg gått til sak internt om min egen situasjon, hadde jeg kanskje oppnådd noe for min egen del. Men den systematiske behandlingen av midlertidig ansatte hadde fortsatt, sier Pedersen.

Egen sjef

Hun innrømmer at det ikke var et genialt karrièretrekk for egen del, men understreker at hun hadde tenkt nøye gjennom konsekvensene.

— Jeg hadde tenkt gjennom hva jeg gjorde og står fortsatt fordet i dag. Jeg søker ikke fast jobb, men jobber frilans og trives godt som minegen sjef, sier Pedersen.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook