Orkla selger Elkem for 12 milliarder

Orkla selger Elkem til det kinesiske selskapet Bluestar for to milliarder dollar – om lag tolv milliarder norske kroner.

  • NTB
  • Christian Lura
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Avtalen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar. Orkla beholder aksjene i Elkem Energi AS, inkludert eierandelen på 85 prosent i AS Saudefaldene.

Det betyr at også Elkem Bjølvefossen i Ålvik og Elkem Bremanger havner på kinesiske hender.

— Det er positivt at man har funnet eiere som er interessert å drive Elkem videre, sier daglig leder Frode Nummedal ved Elkem Bjølvefossen til bt.no.

Kjøpesummen for aksjene gjøres opp kontant, opplyser Orkla i en børsmelding. Salget skal etter planen gjennomføres i løpet av første halvår 2011.

— Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien, sier Orklas konsernsjef Bjørn M. Wiggen.

- Industriell kultur Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.

Elkem Bjølvefossen har lenge vært nedleggingstruet. I oktober 2006 bestemte styret i Elkem at ferrosilisium-magnesium-produksjonen (FSM) skulle flyttes til Island. Men Elkem Bjølvefossen produserer fortsatt ferrosilisium og andre produkter på to ovner. Elkem Island har hatt problemer med tekniske løsninger og produksjonsvolum.

— Vi produserer 20 prosent av Elkems volum av ferrosilisium, sier Nummedal, som har cirka 125 personer i arbeid.

Les også

Elkem legger ned i dag

Ledende selskap

— I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium, sier Wiggen.

Bluestar, som har sitt hovedkontor i Beijing, er et ledende internasjonalt selskap innenfor kjemikalier og fornybare materialer. Selskapet omsatte i fjor for 6 milliarder dollar - om lag 36 milliarder norske kroner.

Både koreanske og amerikanske selskaper skal ha vært interessert i å kjøpe Elkem, får bt.no opplyst.

Trenger tillatelser Det kinesiske statseide selskapet ChemCina eier 80 prosent av Bluestar, mens det amerikanske selskapet Blackstone Group eier 20 prosent. Siden 2006 har Bluestar gjennomført en rekke internasjonale oppkjøp, blant annet i Frankrike og Australia.

Gjennomføringen av Orklas salg av Elkem er blant annet betinget av at Bluestar får de nødvendige godkjennelsene fra de berørte konkurransemyndighetene.

Olje- og energidepartementet må gi nødvendige tillatelser til overføringen av Elkem Energi AS til Orkla ASA, og til etablering av en ny kraftkontrakt mellom Elkem AS og AS Saudefaldene for å oppfylle stortingsbestemte vilkår om bruk av kraftvolumer i Elkems industrivirksomhet.

Bra med kinesiske eiere? Si din mening!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bedrifter vil til Ålvik

  2. Tårer over Ålvik

  3. Saman for Ålvik

  4. Elkem legger ned i dag

  5. Solid vekst i industrien

BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN