• Hjelp fra foreldrene blir den eneste løsningen for de fleste, sier meglerleder.

Eiendomsmeglere opplever at det er blitt klart vanligere å ha med seg foreldre på visning enn det var for ett år siden.

Det kommer frem i undersøkelsen Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight, som er utført blant eiendomsmeglere over hele landet.

— Kraftig prisvekst og strengere krav til egenkapital er hovedgrunnene til at unge boligkjøpere nå må få finansiell hjelp av foreldrene når de skal inn i boligmarkedet, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Tormod Boldvik, i en pressemelding.

Sliter med egenkapital

Strengere krav til egenkapital ble innført fra 1. desember i fjor: Egenandelskravet for å få lån ble økt fra 10 til 15 prosent.

- Nyutdannede kan godt ha fått seg godt betalte jobber, men de vil likevel slite med å skaffe seg den nødvendige egenkapital når det mest naturlige i den situasjonen de er i er å ha studielån. Hjelp fra foreldrene blir dermed den eneste løsningen for de fleste, sier Boldvik.

6 av 10 får foreldrehjelp

Undersøkelsen viser at hele 51 prosent har med seg foreldre på boligvisninger, 21 prosent har med seg en venn, mens syv prosent har med seg en fagmann eller annen boligkyndig person.

I forrige uke skrev vi om Henrik (25) som fikk foreldrehjelp til egenkapitalen ved kjøp av sin første bolig.

60 prosent av unge boligkjøpere (18-34 år) i Oslo har fått økonomisk hjelp til kjøp av bolig - en økning på 55 prosent fra samme tid i fjor, viser tall fra DNB.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook