Det er de nye reglene for Lånekassen som regjeringen nettopp har vedtatt, som gjør det mindre lønnsomt for studenter å spare i BSU, melder NRK.

Reglene trer i kraft fra høsten og innebærer at renter fra BSU regnes som inntekt. Dermed får en student mindre mulighet til å tjene penger før stipendet ryker. Det er nemlig tak på hvor mye en student kan tjene, før stipendet gjøres om til lån fra Lånekassen.

— Henger ikke på greip

— Man må spare hvis man skal inn på boligmarkedet. Regjeringen stimulerer ikke til sparing. Dette henger ikke på greip, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NRK.

— Dette går ut over de unge som ikke er i markedet, men som har begynt å spare. Det er paradoksalt at ungdom må tvinges til å velge mellom boligsparing og arbeid, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang.

Også konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, reagerte på nyheten i NRKSs Sommeråpent tirsdag kveld. Han mener myndighetene må stimulere ungdom til å spare, slik at de kan greie å skaffe seg sin egen bolig.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Elisabeth Dahle (SV) forsvarer nyordningen. Hun sier det handler om fordelingspolitikk slik at de som trenger det mest, får størst stipend.

Uttalelsen fører til hoderysting hos stortingsrepresentant Svein Harberg fra Høyre, som mener at Dahles argument ikke har rot i virkeligheten.

- Ingen får mer

— Det er ingen som får mer stipend, det er ingen flere som får stipend, det er bare de som tjener penger gjennom arbeid ved siden av studiene, og samtidig har vært fornuftige og spart penger, som rammes gjennom mindre stipend og høyere lån, sier Harberg.

Han mener at regjeringen på denne måten senker studiefinansieringen for mange studenter og samtidig sparer penger på det.

— Regjeringen kan ikke på samme tid oppfordre ungdom til å spare, og samtidig straffe studenter som gjør nettopp det, sier han til NTB.

Regjeringen sier de vil spare 20 millioner kroner på innstrammingen. Men det er basert på tall fra 2007. Siden den gang har sparingen i BSU doblet seg.

- Håpløst forslag

Vedtaket får også ungdomspolitikere fra alle fløyer til å reagere.

— Dette er et håpløst forslag, og særlig når vi ser utfordringene studenter i dag har på boligmarkedet. Vi kan ikke da straffe de studentene som faktisk velger å spare, sier Senterungdommens leder Sandra Borch.

Hun mener at når stipendsatsene allerede er så dårlige at studenter må jobbe ved siden av studiene, kan ikke regjeringen straffe økonomisk de som jobber ekstra for å få råd til egen bolig. Borch vil ta opp saken med ledelsen i Sp.

Fremskrittspartiets Ungdom kaller forslaget galskap og mener regjeringen må innse at det de nå har vedtatt, vil heve terskelen enda mer for unge som vil inn på boligmarkedet.

— Hvis du er en student som gjør alt riktig ved å studere, jobbe ved siden av, samt setter av penger hver måned for å spare til bolig i BSU, så blir du straffet ved at stipendet ditt kuttes. Resultatet av de nye reglene er at studenter blir enda større tapere når det gjelder å komme inn på boligmarkedet enn andre, sier FpUs leder Himanshu Gulati.