Tre designpriser på en uke

Hva om innholdet på Wikipedia ble presentert på en finere måte, tenkte Marius Hauken (24). Nå har han vunnet tre designpriser på en uke.

Publisert Publisert

PANGSTART: Marius Hauken har laget en alternativ versjon av Wikipedia på mobil og nettbrett. Det har gitt ham heder, ære og tre priser på totalt 18.000 kroner. Foto: Privat

  • Maj-Britt Dahl
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Veldig gøy og veldig overraskende, sier Hauken et døgn etter at han lander på Flesland fra Beograd.

Han har laget det han kaller en alternativ versjon av Wikipedia, et konsept på hvordan nettstedet kan fungere på smarttelefoner og nettbrett.

- Dårlig opplevelse

— Jeg synes opplevelsen på de plattformene er ganske dårlig, så jeg har utviklet det videre. Her er fokus på teksten, og ingen ting annet. Jeg gjemmer linker og referanser, slik at du ikke blir forstyrret i lesingen hele tiden. Søkefelt er lagt nederst slik at det naturlig knyttes opp mot tastaturet, sier Hauken om prosjektet som var hans masteroppgave «Same shit, different wrapping» ved Kunsthøgskolen i Bergen for ett år siden.

Tatt seg friheter

Men det er ingen ferdig versjon, understreker Hauken som har sett mer på muligheten med mediene jeg har brukt, enn på begrensningene som Wikipedia har.

— Det er fordelen med en skoleoppgave, jeg kan ta meg en del friheter. Jeg trenger for eksempel ikke forholde meg til at logoen skal vises.

- Hvorfor valgte du Wikipedia?

— Mange har et forhold til det og bruker det daglig.

Juryens vinner

Oppgaven har båret frukter. I slutten av mai mottok han en av fire studentpriser under Visueltdagene for den kreative bransjen i Oslo. Søndag kveld landet han på Flesland etter å ha vunnet studentprisen under European Design Awards - en av de største designkonkurransene i Europa.

På slutten av seremonien i Beograd ble han utpekt også som juryens vinner i en konkurranse med 34 kategorier totalt.

— Jeg ble litt sjokkert, jeg trodde ikke at studentprosjekter kunne vinne. De sa det ikke har skjedd før.

Første gang

- Og begrunnelsen?

— Det var ingen begrunnelse, vinnerne i de ulike kategoriene ble bare utropt. Men jeg fikk høre at jeg fikk juryens pris fordi prosjektet mitt skilte seg ut ved å være mer tilgjengelig for folk. Jeg laget også en video der jeg viser tankene bak prosjektet og hvorfor jeg har valgt en slik løsning. Det fikk jeg litt ekstra kred for.

Det er første gang Marius Hauken deltar i en internasjonal konkurranse. For øyeblikket er han på jakt etter jobb etter å ha drevet designbyrået Kassett i Bergen sammen med tre kullkamerater fra Kunsthøgskolen. De lager blant annet profiler, nettsider og trykksaker for kunder.

— Nå vil jeg jobbe mer tverrfaglig og med nettbaserte løsninger, sier Hauken.

BORT MED LINKER: I Marius Haukens Wikipedia-versjon står teksten i sentrum. - Jeg gjemmer linker og referanser, slik at du ikke blir forstyrret i lesingen hele tiden, sier han.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Lars Arne Nilsen dukket opp i ny rolle, seks dager etter Brann-avskjeden

  2. Da enda en pasient med karantene hadde løyet, satte legen seg ned og skrev om sin fortvilelse

  3. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  4. Gled deg: Så varmt blir det denne veka

  5. MC krasja med bil på E39. Køen vart fleire kilo­meter lang.

  6. Byttet yrke til bilselger. Så kom telefonsamtalen som endret alt.