Den norske skipsrederen Fred. Olsen driver blant annet fergeselskap på Kanariøyene. Nå skylder regjeringen på Kanariøyene, som er én av Spanias regioner, Fred. Olsen 18 millioner euro, skriver Canariajournalen som viser til den spanske avisen laprovincia.es. 18 millioner euro tilsvarer 133 millioner kroner med dagens kurs.

Må ta opp dyre lån

Fred. Olsen har fem ferger i trafikk på Kanariøyene. Mesteparten av de 133 millionene regjeringen skylder er subsidier for fergebilletter til innbyggere på Kanariøyene. Regionens innbyggere har rett til lavere pris. Millionbeløpet som Fred. Olsen har tilgode er knyttet til billetter kjøpt i oktober, november og desember i fjor, samt så langt i år.

Også andre fergeselskap er rammet av pengetørken hos regjeringen på det populære feriestedet. Canariajournalen skriver at fergeselskapene derfor har vært nødt til å ta opp kostbare banklån i påvente av pengene fra regjeringen.

Ba om krisehjelp

Tidligere i høst ble det kjent at regjeringen på Kanariøyene var nødt til å be om hjelp fra den spanske stat. Spania har opprettet et krisefond som landets regioner kan be om hjelp fra. Dette har blant annet også regionene Valencia og Catalonia gjort. Kanariøyene skal ha bedt om hjelp fra krisefondet på 757 millioner euro, rundt 5,6 milliarder norske kroner.

Ifølge Canariajournalen har Kanariøyenes generaldirektør for transport, Rosa Dávila Mamely, uttalt at regjeringen gjør «alt den kan» for å betale subsidiene som fergeselskapene trenger, men foreløpig lar det vente på seg.

FS00048360.jpg
Herskedal, Kjell/NTB scanpix
Skipsreder Fred. Olsen driver blant annet fergedrift på Kanariøyene. Nå skylder regjeringen på Kanariøyene selskapet 133 millioner kroner.
Brun, Agnete/NTB scanpix