- De kan spare en milliard

— Jeg er langt mer optimist nå, sier mastemotstander Johan Fredrik Odfjell.

  • Terje Valestrand
Publisert: Publisert:
Les også

Så mye vil kabel koste deg

icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Olje— og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) mottok tirsdag de fire rapportene om sjøkabel på deler av strekningen Simadal-Samnanger.

Legging av en sjøkabel i Hardanger vil koste om lag 3,4 milliarder mer og ta fem år lengre tid enn bygging av master.

Det skremmer ikke Johan Fredrik Odfjell.

— Jeg er forretningsmann, jeg kjenner verdien av å få opsjoner, sier Odfjell. Han mener regjeringen har fått en opsjon «de må utnytte».

— For det første viser den ene utredning at Bergens-området ikke trenger kraften fra Hardanger, gitt noen forutsetninger. Det ene er en ny turbin på Mongstad, den er det bare å sette i gang. Det tar noen uker. Og kraftlinjen fra Modalen via Mongstad til Kollsnes kommer, selv om det kan være litt uenighet om trassen. Det betyr at regjeringen, samfunnet og vi alle kan spare minst en milliard, ved ikke å bygge ledning fra Simadal til Samnanger, sier Odfjell.

Samlet sett må jeg si at jeg er langt mer optimist nå enn jeg var før disse rapportene kom i dag Johan Fredrik Odfjell

Stakk innom

På vei til London stakk han innom pressekonferansen på Gardermoen, der de fire ekspertutvalgene la frem sine rapporter. Den profilerte næringslivstoppen og motstander av Hardangermastene var godt fornøyd med det han hørte.

— Dessuten er det grunn til å vurdere det juridiske i regjeringens beslutning i sommer. De ga konsesjon til Statnett uten å innhente ekstern ekspertise, noe de er pålagt. Nå har de gjort det, og fått svar som viser at det slett ikke er behov for den planlagte strøledninger mot Bergen, verken via luftspenn eller på fjordbunnen.

— Samlet sett må jeg si at jeg er langt mer optimist nå enn jeg var før disse rapportene kom i dag. Jeg mener vi har fått bedre argumenter enn vi hadde, sier mannen bak selskapet Bevar Hardanger.

Les flere reaksjoner:

Les også

- Kvam vil få den største belastningen

Møte i Bergen

Fire eksterne utvalg ble satt ned og de har sett på ulike sider ved sjøkabelalternativet. Utvalgene har vurdert teknologi, økonomi, miljø og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning.

— Det er utført et omfattende arbeid på kort tid. Jeg tror utvalgenes rapporter vil gi oss viktig bakgrunnsmateriale i vårt videre arbeid med å sikre kraftforsyningen til bergensregionen, sier statsråd Terje Riis-Johansen.

10. februar blir det holdt et høringsmøte på Scandic Bergen Airport ved Flesland. Alle berørte parter inviteres til å komme med synspunkter på rapportene.

Hva mener du? Diskuter under:

Publisert: