• Før var det butikker på hvert gatehjørne, sier sentrumsleder Steinar Kristoffersen.

En telling utført av Eiendomsmagasinet viser at det står 41 tomme butikklokaler i Bergen sentrum.

— Det er altfor mange. Det har vært et frafall av butikker i mange år. Før var det jo butikker på hvert gatehjørne, sier Steinar Kristoffersen til Eiendomsmagasinet. Han er leder i Bergen Sentrum.

Tellingen ble utført 22. august og baserer seg på tradisjonelle handelsområder i sentrum. Lokaler i kjøpesentre eller lokaler der det står at noen snart flytter inn og skal åpne opp en butikk, er ikke tatt med i regnestykket.

- Burde stått i kø

— Det burde være kø for å etablere butikk i Norges nest største by, sier Kristoffersen

Og det finnes kø, men den strekker seg ikke stort lenger enn fra Torgallmenningen til Strandgaten. I andre gater sliter de mer for å fylle opp de tomme lokalene.

- For vanskelig

Sentrumslederen mener det er blitt for vanskelig å drive butikk i områdene som ligger litt utenfor de aller største shoppingstrøkene.

— Jo lenger bort fra Torgallmenningen man kommer, jo vanskeligere er det. Vågsbunnen trekkes av mange frem som et eksempel på et område hvor man har lykkes. Det er ikke tilfelle. Det står tomme lokaler overalt. Det samme gjelder Nøstet, sier Kristoffersen.

Etterlyser sjarm

Sentrumslederen mener Bergen trenger flere butikker på gateplan blant annet for å tiltrekke seg turister.

— Noe av det mest sjarmerende i utlandet er jo smågater med spennende butikker på hvert gatehjørne. Det er ekstremt viktig for attraksjonskraften til en by. Men slik er det ikke i Bergen, slår han fast.

- Flere bør bo i sentrum

Problemet ligger blant annet i en boligpolitikk som har drevet bergensere ut av sentrum og til de omliggende bydelene, mener Kristoffersen. Og utenfor sentrum ligger kjøpesentrene - den største utfordringen til småbutikkene i byen.

— Det bor altfor få mennesker i sentrum. En kartlegging gjort av Transportøkonomisk Institutt viste at det i 2012 bodde 17.000 mennesker i det som defineres som sentrum. Det er jo et katastrofalt tall, men politikerne har funnet ut at folk skal bo utenfor sentrum, sier han.