Den russiske finansmannen risikerer ti års fengsel i Litauen hvis det viser seg at han står bak den største banksvindelsaken i landets historie.

To havarerte baltiske banker, ett flyselskap på konkursens rand, et britisk toppfotballag med pengeproblemer og 14 luksusbiler.

Det er foreløpig status i pengejakten etter at Vladimir Antonovs finansimperium i Baltikum kollapset.

Reddet av staten

Antonov (36) og hans forretningspartner Raimondas Baranauskas (53) er mistenkt for å ha tappet 1,6 milliarder (9,5 mrd. kr) fra Litauens tredje største bank, Snoras, og Krajbanka i Latvia.

I november grep den litauiske sentralbanken inn. Myndighetene i de to landene overtok bankene for å sikre innskyternes penger.

23. november ble Antonov etterlyst internasjonalt. Like etterpå ble han og hans forretningspartner arrestert i London. De slapp varetektsfengsling mot å betale kausjon.

Saab-bakmann

Antonov var bakmannen med pengene da nederlandske Victor Muller kjøpte svenske Saab fra amerikanske General Motors (GM) for 400 millioner dollar (2,3 mrd. kr) for to år siden.

Russeren var største aksjonær i Mullers børsnoterte selskap, sportsbilprodusenten Spyker Cars NV.

Amerikanerne tvang imidlertid Antonov til å selge seg helt ut av Spyker for å inngå avtalen om å selge Saab. GM mistenker ham for å ha vært innblandet i økonomisk kriminalitet.

Ifølge Antonov selv er han fortsatt långiver til Spyker.

Tidligere i år overtok han Spykers produksjon av sportsbiler, mens det nederlandske børsnoterte selskapet skiftet navn til Swedish Automobile (Swan) og ble et rent eierselskap for Saab.

Saab-konkursen

Like før jul ble Saab slått konkurs.

Behovet for kapital for å kunne drive den vaklende svenske bilprodusenten viste seg å være mye større enn den nye eieren hadde forutsett.

I vår ga svenske myndigheter grønt lys for at Antonov kunne bli aksjonær for å sikre ny kapital til Saab.

Men Den europeiske investeringsbanken (EIB), som har utestående milliardlån til Saab, nektet å godkjenne Antonov som ny eier. EIB har ikke offentlig begrunnet sin avgjørelse.

Fratatt passet

Nå deler Antonov skjebne med den australske internettaktivisten og talsmannen for nettstedet Wikileaks, Julian Assange. Han nekter å bli utlevert til Sverige hvor han er mistenkt for voldtekt og seksuell trakassering.

Begge oppholder seg i Storbritannia og er fratatt sine pass.

Det kan ta lang tid før det foreligger en rettskraftig avgjørelse om å utlevere Antonov fra Storbritannia. Den første rettssaken er berammet til 30. januar.

Ifølge BBC er det foreløpig avsatt tid i det britiske rettsapparatet frem til mai neste år for å behandle denne saken.

"Sovjetmetoder"

Antonov bedyrer sin uskyld. Han hevder saken mot ham i Litauen har politiske motiver, skriver avisen Svenska Dagbladet.

– Dette er samme metoder som ble brukt i denne tidligere sovjetsatellittstaten, sier hans advokat James Lewis.

I en avisartikkel i vinter anklaget Antonov europeiske næringslivsledere for å ha fordommer mot russiske investorer.