• Jeg synes det er rart at en gammel kjerring som meg må fortelle disse foretakseierne at det finnes ganske mange mennesker med bikkje, sier Randi Jørå.

77-åringen Randi Jørå har bilen sin på verksted på Slependen i Bærum, men får ikke lov til å ta med hunden i leiebil fra Avis bilutleie som holder til i samme bygg.

— Jeg synes det er rart at en gammel kjerring som meg må fortelle disse foretakseierne at finnes ganske mange mennesker med bikkje. Det hele er veldig dumt, for jeg er veldig avhengig av bil for å komme meg avsted, sier Jørå.

Les mer: Nesten halvparten av alle husstander har hund.

Fikk leie første gangen

For noen uker siden fikk Jørå leie bil av Avis. De to ansatte hun fikk nøkler og overlevert bilen av, oppdaget nemlig ikke det lodne dyret som Jørå hadde med seg.

Jørå på sin side oppdaget ikke et lite klistremerke i bilen som forbød hund.

Da hun leverte bilen en uke senere, fikk hun seg en overraskelse. Avis hadde lagt til 2000 kroner på regningen fordi de hadde funnet hundehår i bagasjerommet.

— For det første har jeg alltid «Gurin» i baksetet. Oppå baksetet legger jeg alltid et stort fleeceteppe for å dekke til. Det bruker jeg også hjemme, sier 77-åringen.Hun tror at noen som har leid bilen før henne kan ha hatt et hundebur i bagasjerommet.

— Hundehårene lignet ikke en gang.

Skrev under

Avis viste henne kontrakten som hun hadde skrevet under. Den slo ettertrykkelig fast at hunder ikke er velkommen.

— For det første kan de ikke vente at en gammel dame som meg skal pløye en slik avhandling. Og for det andre er et slikt forbud skammelig, slår Jørå fast.

Da pensjonisten fra Nesøya i Asker innså at hun hadde tapt slaget tilbød hun seg å vaske bilen selv.

Det kom ikke på tale.

Endrer ikke praksis

Avis' bilutleieforretning på Slependen vil ikke uttale seg til Aftenposten om saken utover å bekrefte at det er forbudt å ha hund i bilene deres.

Country manager i Avis Norge Anders Tveit kommenterer saken, men kun på generelt grunnlag.

Han mener det ikke stemmer at det er totalforbud mot å ha hund i selskapets leiebiler.

— Så lenge bilen er i samme stand når vi får den tilbake er det greit, men er den ikke det må vi dyprense bilen. Det er dyrt. Vi må ta hensyn til allergikere blant annet.

- Vil ikke sterkt allergiske uansett merke at det har vært hund i bilen?

— Det er problemet. Det gjør det hele til en vanskelig sak.

- Vil det ikke være fornuftig å leie ulike biler til de to interessegruppene slik at alle blir ivaretatt?

— Det vil gjøre logistikken vanskeligere, og det vil da bli dyrere å leie bil for kunden. Ut fra undersøkelser vet vi at kunden ikke ønsker dette.

Dermed blir Randi Jørå - og andre hundeeiere - nødt til å finne andre løsninger, også i fremtiden.