Omgitt av «vanlige amerikanere», holdt den nylig gjenvalgte president Barack Obama sin første tale etter valgseieren.

— Nå som vi som har drevet valgkampanje har fått sovet er det på tide å komme tilbake til arbeidet. Og det er nok å gjøre, sa Obama.

- Flertallet er enige med meg

På forhånd var det ventet at han ville snakke om «fiscal cliff», eller «det økonomiske stupet».

Demokrater og republikanere i USA har blitt enige om at man skal gjennomføre drastiske budsjettkutt og skatteøkninger dersom kongressen ikke blir enige før 1. januar. Eksperter frykter at dette kan føre til et stort økonomisk tilbakeslag for USA.

I talen lovet Obama å kjempe for at de rike skal betale mer i skatt. Middelklassen og de fattigste skal få skattelette.

- Vi må kombinere kutt i budsjettene med inntekter. Og det betyr å be de aller rikeste om å betale litt mer i skatt, sa Obama.

— Jeg vil ikke be studenter og pensjonister om å dekke underskuddet, mens folk som meg ikke skal betale mer i skatt. Dette var et sentralt spørsmål i valgkampen. Og tirsdag kveld fant vi ut at et flertall av amerikanerne er enige med meg, sa presidenten, med henvisning til valgseieren.

Ikke redd for kompromiss

Obama tok frem en penn fra blazeren, og lovet at han ikke var redd for å inngå et kompromiss med republikanerne.

— Jeg er klar til å signere en avtale, sa presidenten.

Han vil invitere ledere fra begge partier til dialog i Det hvite hus i neste uke. Selv om han sa at de rikeste må betale mer i skatt, understreket presidenten at han er åpen for nye ideer og for å inngå et kompromiss.