De politiske forskjellene er åpenbare. Innvandring, handlingsregel og klima er bare noen av feltene som kan gjøre det umulig for Venstre og Frp å sitte i regjering sammen fra neste høst.

Men mens det tidligere lå is på toppene i forholdet mellom Venstre og Frp, råder nå en varm idyll. Venstre har vedtatt at de skal bidra til en borgerlig regjering. Og på det personlige plan har partilederne definitivt funnet hverandre.

- Jeg liker Trine veldig godt. Hun er en ordentlig real dame. Så jeg tror nok at det er hun jeg har det beste forholdet til mellommenneskelig sett. Det betyr ikke at jeg har dårlig forhold til de andre. Men om jeg skal rangere, så blir det sånn, sier Siv Jensen.

- Vi har en veldig god tone, bekrefter Trine Skei Grande.

Kjent siden 90-tallet

Aftenposten treffer partilederne på Stortinget — hver for seg. Den lange valgkampen er i gang, og de borgerlige partilederne er opptatt av å profilere egen politikk. Derfor sier også Skei Grandes informasjonsrådgiver kontant nei til fellesbilde av de to.

Men ingen av partilederne ønsker å legge skjul på den gode, personlige tonen. Skei Grande og Siv Jensen kjenner hverandre fra tiden i Oslo bystyret på «90-tallet en gang». De er også jevngamle - nesten.

- Trine pleier å tulle litt med meg og si at jeg er eldre enn henne. Det er bare fordi det er noen måneder mellom oss. Da hun hadde bursdag, sendte jeg henne en melding og sa: «Velkommen etter. Nå får du holde opp med den spøken en liten stund.» Men det varer bare noen måneder - og så er hun på igjen, sier Frp-lederen.

Grande sier hun og Jensen kan snakke om det meste.

- Erna snakker mest om politikk hele tiden. Men jeg og Siv kan diskutere mange andre ting. Også ting som ikke gjør seg på trykk, ler Grande.

-  Ikke noe tull med Trine

De to understreker at de ikke går på byen sammen. Men så går heller ikke Siv Jensen noe særlig på byen.

- Vi har definitivt samme humor, sier Trine Skei Grande.

- Vi kunne gått på byen sammen. Jeg tror ikke det er noe vi ikke kan snakke om. Vi har det morsomt. Og i tillegg så er Trine tvers gjennom real. Det er ikke noe tull med Trine, sier Siv Jensen.

-  Det høres ut som et vennskap?

- Jeg synes man skal være forsiktig med å bruke slike ord. Mine venner ville kanskje stusse litt over at jeg ville sagt det. Men det er så nært man kan komme. Jeg stoler på Trine. Hun er en kul dame, rett og slett, sier Frp-lederen.

Enige over en bøtte vin

Begge tror den gode personkjemien gjør det lettere å bli enige i saker der de i utgangspunktet står langt fra hverandre. - Jeg føler at det er en grunnleggende tillit som gjør det mulig å komme til enighet der hvor det er litt avstand, sier Jensen. Skei Grande understreker likevel at den politiske avstanden til Høyre er mindre enn til Frp. Samtidig tror hun at det kan bli minst like morsomt å prøve å bli enig med Siv Jensen.

-  Jan Tore Sanner har sagt flere ganger at han ville blitt enige med Venstre om statsbudsjettet over en kopp kaffe.

-  Med Siv Jensen hadde det kanskje gått noen øl, da?

-  En bøtte vin, tror jeg nok heller, svarer Venstre-lederen spøkefullt.