Flere morgener da Tønjum og hans ansatte kom på jobb, så var en liten silikonkabel øverst i en av heisene kuttet.

Politianmeldt

— Kabelen hadde en viktig sikkerhetsfunksjon. Den varsler og stenger ned anlegget om det er noen som ikke kommer seg skikkelig av heisene oppe på toppen, sier Fredrik Tønjum.

— Vi trodde derfor det var noen som virkelig var ute etter og skade oss. Derfor ble det meldt til politiet i Samnanger og snakket åpent om muligheten for sabotasje, sier Tønjum.

Det pussig var at det gjentok seg flere dager på rad, og hele staben i Eikedalen var derfor på alerten for å kunne avsløre sabotøren.

Alarmen går

Da de en kveld observerte en mann med hodelykt sent en kveld oppe i området hvor sabotasjen hadde funnet, sted gikk derfor alarmen. Både Politiet i Samnanger og i Kvam stilte med mannskap og ble utstyrt med snøscootere. På klarsignal satte Tønjum på full flombelysning i bakken og politiet ga bånn gass og fikk kastet seg over sabotøren.

— Det viste seg imidlertid å være en særdeles fredelig og intetanende hyttenabo som var ute på en helt uskyldig kveldstur. Tønjum er ennå lei seg for å ha påført hytteeieren sitt livs sjokk.

En luring

Tidlig en morgen noen dager senere avslørte de den virkelige synderen. Det var en rev som hadde lagt sin elsk på denne kabelen.

Om den var sulten eller bare klødde i tennene er Tønjum usikker på. Men han mener i hvert fall at den må ha funnet en viss tilfredsstillelse i å bite over denne kabelen, og skape sabotasjefrykt over hele Kvamskogen.