Oppgang på Oslo Børs – tungt fall for nytt Røkke-selskap

Nynoterte Aker Clean Hydrogen falt tungt på Børsen. «Kjip timing» og høy prising ligger bak nedgangen, mener investeringsøkonom.

OPPGANG INTERNASJONALT: Både Wall Street og Asia-børsene steg før Oslo Børs åpnet.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Børsen steg fra start, men snudde nedover og endte omtrent uendret. Hovedindeksen stengte i pluss med 0,04 prosent til 1.064,29 poeng.

Torsdag var første handelsdag for Aker Clean Hydrogen, som er en del av Kjell Inge Røkkes Aker-system. Selskapet er et datterselskap av Aker Horizons, som igjen indirekte eies av Aker og Kjell Inge Røkke.

Aker Clean Hydrogen var mest omsatt og falt 15,51 prosent fra emisjonskursen etter et par timers handel. Aksjen endte på 13,52 kroner kroner, mot en emisjonskurs på 16 kroner.

Selskapet har planer om å bygge ut og drive produksjonsanlegg for hydrogen flere steder, og det vil også blant annet bygge en grønn ammoniakkfabrikk i Finnmark.

Aker Horizons faller 0,4 prosent torsdag formiddag.

Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

– Kjip timing

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet mener Aker Clean Hydrogen var høyt priset i emisjonen.

Selskapet meldte mandag at det hadde hentet 3,45 milliarder kroner i ny egenkapital, som ble «flere ganger overtegnet». Emisjonskursen var på 16 kroner per aksje, og selskapet ble priset til nær 11 milliarder etter transaksjonen.

– Det er stiv prising på et selskap som ikke har inntjening og ikke har kommet i gang med hydrogen, mener Johannesen.

Johannesen trekker frem andre mer etablerte hydrogenselskaper, som Nel som stiger 2,24 prosent torsdag formiddag.

Det har likevel ikke vært en lett måned for hydrogenaksjer, påpeker han, og blant annet er Nel ned 25 prosent og Hydrogenpro ned 29 prosent den siste måneden.

Grønne aksjer og teknologiaksjer har falt den siste tiden, mens amerikanske statsrenter har steget. Det er også et skifte mot sykliske aksjer som olje, energi og råvare, påpeker Johannesen.

– Det er kjip timing for å notere dette selskapet, sier Nordnet-økonomen.

Aker Clean Hydrogen skal hente tre milliarder

Nedgang for Arcus

Ellers ble Equinor nest mest omsatt med enoppgang på 1,01 prosent, mens Hydro steg 3,39 prosent.

Arcus falt 3,04 prosent etter at Konkurransetilsynet torsdag morgen varslet at det vurderer å stanse fusjonen med den finske brennevinprodusenten Altia.

Arctic Bioscience steg 9,1 prosent til 30 kroner etter at det torsdag morgen kom frem at DNB Markets tar opp dekning i selskapet og satte et kursmål på 60 kroner aksjen.

Teco 2030 falt 3,6 prosent etter å ha steget over 10 prosent onsdag.

Rekordnivå på Wall Street

I USA stiger aksjemarkedet videre etter at Dow Jones endte med ny rekord i går. Det var også oppgang på S&P500-indeksen, mens Nasdaq var tilnærmet flat.

På de asiatiske børsene er det stort sett oppgang torsdag morgen, med Seoul-børsen opp nesten to prosent. Det er stort sett oppgang på Europa-børsene torsdag formiddag, og de nordiske børsene er alle i pluss.

Oljeprisen stiger 1,5 prosent til 69,16 dollar fatet.

RETTELSE: I en tidligere versjon av denne saken ble det opplyst at emisjonskursen på de nye aksjene i Norwegian trolig vil ende på 8,23 kroner. Det er feil. Opplysningen ble fjernet fra saken 11. mars.

Publisert