MDG-topp: – Angola-saken er ekstremt alvorlig for Equinor

Une Bastholm (MDG) har tatt til orde for en gransking av Equinors utenlandsvirksomhet, men får trolig ikke med seg stortingsflertallet. – Uforståelig ansvarsfraskrivelse, mener hun.

Une Bastholm mener Equinors virksomhet i utlandet må under lupen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Før sommeren foreslo Une Bastholm å opprette en stortingsoppnevnt granskingskommisjon som skulle granske Equinors virksomhet i utlandet.

Forslaget kom etter Dagens Næringslivs avsløring av at selskapet har tapt 20 milliarder dollar i USA. Bastholm mener imidlertid at også den omdiskuterte aktiviteten i Angola bør granskes, og at det vil vært en naturlig del av kommisjonens mandat.

– Sakene er ulike, men begge er så alvorlige at de kunne ført til Equinor-sjefens avgang om de ble avslørt tidligere, sier Bastholm.

– Uforståelig

Forslaget skal behandles på Stortinget i midten av oktober. Innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, som har behandlet saken, viser imidlertid at SV er det eneste partiet som støttet Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Det er en uforståelig ansvarsfraskrivelse at Stortinget ikke ønsker å granske disse sakene, sier Bastholm.

Den siste tiden har Aftenbladet/E24 skrevet en rekke saker om oljebransjen i Angola og Equinors virksomhet der.

Mellom 2011 og 2016 betalte selskapet 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselskap Sonangol for et forskningssenter som ennå ikke er bygget. I tillegg betalte Equinor 295 millioner til «sosiale prosjekter», som de ikke vet hva har gått til.

E24 har også avslørt at Equinor i en årrekke har vært partner med det beryktede nettverket «88 Queensway Group» på en oljeblokk i Angola.

– Må vite hvem som har ansvaret

Bastholm har reagert spesielt kraftig på pengene som er betalt til udefinerte sosiale prosjekter.

– Det er ekstremt alvorlig at man med åpne øyne har signert en kontrakt som egentlig sier at selskapet ikke har kontroll over om pengene går til korrupsjon, terror, svømmebassenger til eliten eller til å bygge en skole, sier Bastholm.

Kontrollkomiteen har altså vendt tommelen ned for en gransking og blant annet begrunnet det med frykt for at debatten da vil skyves ut i tid. Det vises til at det er viktig med raske styringssignaler i saken.

– Forklaringen er helt uforståelig og holder ikke vann. Equinor kan skjerpe seg i dag, men vi må vite hvem som har ansvar og om det har skjedd noe straffbart, sier Bastholm.

Riksrevisjonen har allerede varslet at den vil gå gjennom Equinors utenlandssatsing i høst. Bastholm mener det ikke er nok.

– Det trengs en bredere gjennomgang. Det er snakk om enorme summer og en potensiell korrupsjonsskandale. Denne saken handler om en misbruk av tilliten det norske folk har gitt Equinor, og om brudd på norske interesser i utlandet, sier hun.

Les også

NHH-professor om Equinors partnerskap: – Kritikkverdig

Les også

Equinor-sjefen om Angola-avsløringene: – Jeg skal innrømme at det er en ubehagelig sak

– Betalingene har vært lovlige

Erik Haaland er talsperson for Equinors internasjonale virksomhet.

– Vi har rapportert åpent om nedskrivninger og aktiviteten i USA og viser for øvrig til den kommende rapporten, hvor et team ledet av PWC har gjennomført en gjennomgang av vår amerikanske virksomhet, sier Haaland.

Erik Haaland er talsperson for Equinors internasjonale operasjoner.

Om det som har skjedd i Angola, sier han følgende:

– Det er viktig å påpeke at betalinger og aktivitetene i Angola har vært lovlige og i henhold til gjeldende anti-korrupsjonsregelverk. Vi har vist åpenhet ved å rapportere betalinger selv om dette i utgangspunktet da var i strid med angolansk lov, og fulgt dette opp med både Sonangol og myndighetene.

I et ferskt intervju med Aftenbladet/E24 sa Eldar Sætre, som snart gir seg som konsernsjef i Equinor, at selskapet trolig ville handlet annerledes i dag.

– Som Eldar Sætre har sagt, så tenker vi nok annerledes og ville nok ikke gjort det på samme måte i dag, særlig når det gjelder sosiale bidrag og at vi skal kjenne eierskapene til våre samarbeidspartnere, sier Haaland.

Også for Equinor, som ellers i næringslivet, har vi over tid sett en utvikling av praksis og hvordan vi følger opp og sikrer rettigheter til oversikt og innsyn, sier han.

Les også

– Forventer at Equinor gjør sitt ytterste for å unngå å komme i en lignende situasjon

– Flere skandaler

Freddy André Øvstegård (SV) var den eneste som støttet Bastholms forslag i kontrollkomiteen.

– Det er fordi vi nå har sett flere omfattende skandaler der Equinor skalter og valter med fellesskapets midler – på cowboylignende vis i USA og korrupsjonslignende vis i Angola, sier Øvstegård.

Freddy André Øvstegård (SV) mener staten ikke kan skyve bort sitt ansvar som eier.

– Derfor må temaet belyses gjennom en uavhengig gransking, slik at Stortinget kan fatte riktige konklusjoner om eierstyringen av selskapet, legger han til.

Det blir ofte sagt at det skal være en «armlengdes avstand» mellom Equinor og hovedeier staten. Øvstegård mener argumentet ikke holder.

– På den måten skyves ansvaret bort fra staten som eier. Det holder ikke når det er snakk om så store skandaler med et selskap som er eid av det norske folk, sier han og understreker at han og SV er for en mer aktiv eierstyring av Equinor.

Les også

Ap-topp om Equinors Angola-partner: – Vi må få på bordet hva som har skjedd

Les også

Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

Mener gransking er unaturlig

Dag Terje Andersen (Ap) leder kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han gikk mot forslaget om en gransking.

– Det ville vært unaturlig i denne saken. En stortingsoppnevnt granskningskommisjon er noe som brukes veldig sjelden. Det ble for eksempel brukt etter Scandinavian Star-ulykken, sier Andersen.

– Og så er den sånn at det ble holdt en redegjørelse av statsråden om USA-saken i Stortinget. Den ligger nå til behandling i energi- og miljøkomiteen, så saken er allerede til behandling i Stortinget. Dersom det ble nedsatt en granskingskommisjon, ville det ta veldig lang tid før saken kom til debatt i Stortinget.

Leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap).

Er du trygg på at den saken får en så grundig gjennomgang som den fortjener?

– Stortinget skal først og fremst vurdere hva statsråden har visst og sagt og gjort. Saken behandles i energi- og miljøkomiteen, så da er det naturlig at det er de som får kommentere hvordan de har tenkt til følge opp saken.

Saksordfører i Energi- og miljøkomiteens behandling av Equinors tap i USA er Espen Barth Eide (Ap).

– Vi må få klarhet i hva staten visste om dette. Det er stadig flere ting, også i Angola, som må ryddes opp på toppen av oppryddingen i USA, har Barth Eide tidligere sagt til E24.

Publisert: