Bache om sentralbankdrama: – Full tillit til at det har vært gjort gode vurderinger

Ida Wolden Bache blir likevel sentralbanksjef. Nå skal hun få bukt med den gryende inflasjonen, men også digitale penger og klimaendringer er på agendaen.

FIKK JOBBEN LIKEVEL: Ida Wolden Bache sier at et «sterkt engasjement for Norges Bank» gjorde at hun takket ja til jobben som sentralbanksjef.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert Publisert

Baches første dag etter at det ble kjent at hun, og ikke Jens Stoltenberg, blir vår sentralbanksjef de neste seks årene, starter med DY340 til Bodø klokken 08.30.

På programmet står et foredrag for Regionalt nettverk.

Det er Norges Banks kontakter i næringslivet som nylig har varslet om stigende temperatur i økonomien – av enkelte eksperter betegnet som at vi har «nådd kokepunktet».

Det er Baches jobb å sørge for at økonomien ikke overopphetes, eller med Norges Banks ord: kapasitetsutnytting over normalt nivå.

– Det regionale nettverket er veldig viktig for oss, sier hun.

E24 møter den ferske sentralbanksjefen i Bodø sammen med oljefondssjef Nicolai Tangen. Bache er nå styreleder for fondet, og dermed Tangens sjef de neste årene.

– Jeg har jobbet med Ida siden jeg begynte for halvannet år siden. Det er et veldig fint samarbeid som jeg gleder meg til å fortsette, sier han.

Fikk jobben etter helomvending

På spørsmål om prosessen, der Stoltenberg først ble ansatt etter mye debatt for deretter å trekke seg, slik at Bache til slutt fikk jobben likevel, svarer sentralbanksjefen følgende:

– Jeg har full tillit til at det har vært gjort gode og grundige vurderinger i prosessen og hadde respekt for den beslutningen som ble fattet.

– Så hadde vi i Norges Bank sett frem til at Jens Stoltenberg skulle tiltre, men vi har også stor respekt for den beslutningen han har tatt, i lys av de svært viktige oppgavene hans som generalsekretær.

Nyheten sprakk på torsdag, få dager etter at Stoltenberg tok beslutningen om å fortsette som Natos generalsekretær.

Nå vil Finansdepartementet innstille Bache som sentralbanksjef for en åremålsperiode på seks år. Hun er den første kvinnelige sentralbanksjefen i Norge.

Les også

Han kom, han så, han forsvant

– Var du noen gang i tvil om du skulle takke ja til tilbudet?

– Nei.

– Hva gjorde at det var lett å si ja?

– Det er fordi jeg er veldig engasjert og opptatt av Norges Bank og samfunnsoppdraget vårt, og å jobbe sammen med alle de veldig dyktige menneskene som jobber der.

I VINDEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og oljefondssjef Nicolai Tangen besøkte Norges Banks bedriftskontakter i Bodø.

– Hva blir de viktigste oppgavene fremover?

– Norges Bank har et viktig samfunnsoppdrag som sentralbank innenfor pengepolitikken, men også innenfor betalingssystemet og for å bidra til finansiell stabilitet. Så er vi også forvalter av Statens pensjonsfond utland. Det å løse disse samfunnsoppdragene på best mulig måte er det vi har fokus på.

På pengepolitisk turne

Det er også dagen etter at Bache har satt opp styringsrenten og varslet at mer er på vei. Foran en fullsatt sal går hun gjennom de «rykende ferske» analysene.

Det sentralbanken vil tøyle er at alle prisene stiger for mye – samtidig, fremholder Bache.

Les også

Boliglånene kan velte renteplanene

Det er den såkalte underliggende inflasjonen som er på vei opp. Da er ting som energipriser, som kan både stige og falle raskt, rensket ut. Dermed er det en prisvekst som sentralbanken bryr seg om.

– Dette er ikke bare energipriser, sier hun fra scenen.

Hvis ikke sentralbanken hever renten nå vil lønns- og prisvekst kunne skyte fart. Det kan medføre at renten må økes enda mer senere, som i tur kan føre til et økonomisk tilbakeslag, er budskapet fra sentralbanksjefen.

Les også

Powells «myke landing» kan bli vanskelig: – Den store utfordringen er inflasjonen

Inflasjonen internasjonalt er noe Tangen også bryr seg om. Oljefondet er kun investert i utlandet. 43 prosent av investeringene er i USA, hvor prisveksten har tatt av og det er varslet hyppige renteøkninger.

– Det er en utfordring for fondet, fordi når renten går opp slår det negativt for både aksjer og obligasjoner – samtidig. Det har vi ikke sett før, sier han.

Tangen forteller at inflasjon og geopolitikk har vært de to store risikofaktorene.

– Når vi snakker om geopolitikk så hadde vi aldri ventet at vi skulle få en krig i Europa. I tillegg til å være en tragedie i seg selv har den også påvirkning i finansmarkedet gjennom økt prispress, blant annet innenfor matvarer og gjødsel.

– Dette bare forsterker det problemet vi allerede hadde på inflasjonssiden. Inflasjon fører til høyere renter. Problemstillingen her er at høyere renter påvirker etterspørselssiden, men det påvirker ikke tilbudssiden. Så den type inflasjon vi ser nå er ikke helt enkel å få bukt med, sier han.

Baches favoritt

– Dette er et av mine favorittemaer, sier Bache foran salen fylt av studenter på Nord universitet.

Hun har nettopp fått et av flere spørsmål om digitale penger og kryptovaluta.

Bache har fortalt om hvordan bruken av kontanter har falt mye de siste årene. Samtidig har man sett fremvekst av kryptovaluta, en utvikling hun sier Norges Bank følger tett.

Selv jobber Bache og Norges Bank med et prosjekt om digitale sentralbankpenger, som er i en fase med tekniske tester.

BESØKTE NORD UNIVERSITET: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og oljefondssjef Nicolai Tangen.

– Sånn som situasjonen er i dag, er det slik at markedsverdien av kryptovaluta har økt, hvis du ser globalt. Det svinger mye, i hovedsak som et spekulasjonsobjekt, sier hun.

– Hvis det blir viktig, hvis det blir større og hvis mer tradisjonelle investorer går inn i dette markedet, så kan det også få betydning for finansiell stabilitet om det får stort omfang.

Les også

Norges Bank skal teste løsninger for digitale penger

Sentralbanksjefen sier at når det gjelder betalinger har ikke kryptovaluta blitt særlig utbredt, kanskje med unntak av noen land som ikke har et effektivt og sikkert betalingssystem i utgangspunktet.

– Vi tenker at i et land som Norge, hvor det er tillit til institusjonene, herunder sentralbanken – og vi har digitale, effektive løsninger som både bankene står bak, men også som er understøttet av gode løsninger fra sentralbanken, så er ikke vi veldig bekymret for at kryptovalutaen skal overta som betalingsmiddel, sier hun.

Bache legger til:

– Men det er en del av bildet vi tegner når vi nå utreder digitale sentralbankpenger, så ser vi nettopp at endringene her skjer veldig raskt. Og vi må også være litt føre var.

– Vi må være klare til å innføre digitale sentralbankpenger dersom utviklingen går i en helt annen retning enn det vi nå ser for oss. Det er klart at fremveksten av kryptovaluta er en del av det bildet, sier sentralbanksjefen.

– Påvirker våre samfunnsoppdrag

I debatten om sentralbanksjef trakk stipendiat Ingrid Hjertaker, som forsker på sentralbankmakt, frem klimakrisen som en mulig kilde til ustabilitet i det finansielle systemet.

Sentralbanken har blant annet som oppgave å sørge for stabilitet i systemet som sørger for at vi kan betale, spare og låne penger.

– Det er politiske myndigheter som har de viktigste virkemidlene når det gjelder å håndtere klimaendringene. Men det er sånn at klimaendringene og overgangen til et lavutslippssamfunn påvirker økonomien, sier Bache.

– Det påvirker finansmarkedene. Og da påvirker det også våre samfunnsoppdrag og ansvarsområder. Vi er opptatt av å forstå hvordan disse endringene påvirker økonomien og hvordan de kan være en risiko for selskapene og det finansielle systemet, sier hun.

Publisert
  1. Norges Bank
  2. Ida Wolden Bache
  3. Inflasjon
  4. Nicolai Tangen
  5. Oljefondet
BT anbefaler

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

– Jeg husker da det var kamp om plassene. Nå er vi glade for hvert barn vi får.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slått ned med flaske i Bergen sentrum

  2. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  3. Med ny teknologi vil han løysa både straumkrisa og klimakrisa

  4. «Her er de syv viktigste årsakene til Branns fantastiske endring»

  5. Hun vil ha bare ett barn – og fikk høre at det er «egoistisk»

  6. Snikåpner byens nye storstue: – Fantastisk