Scatec-sjefen: – Russerne gjør hærverk og stjeler paneler

Solkraftselskapet Scatec har nylig start opp sitt største prosjekt noensinne. Samtidig skaper russerne trøbbel for selskapet i Ukraina.

Scatec la tirsdag frem tall for andre kvartal. Her fra anlegg i Sør-Afrika.
Publisert: Publisert:

– Vi leverer det vi har tenkt å levere, sier Terje Pilskog, administrerende direktør i Scatec.

Fornybarselskapets omsetning kom inn på 1,13 milliarder kroner, opp fra 1,01 milliarder foregående år. Brutto driftsresultat (ebitda) falt fra 601 millioner kroner i andre kvartal 2021, til 517 millioner i år.

Det var på forhånd ventet en omsetning på 1.047 millioner kroner og en ebitda på 511 millioner, ifølge Infront-konsensus basert på estimater fra tre analytikere.

– Økonomisk og driftsmessig er det et kvartal som ender omtrent som forventet. Vi presterer godt og har god kontantstrøm fra anleggene våre, som er fundamentet vårt, sier Scatec-sjefen.

Les også

Sterkt kvartal for Vår Energi – øker utbytte

Påvirket av krig

Scatec driver blant annet virksomhet i Ukraina, og i første kvartal ble selskapet hardt rammet av krigen i landet. Selskapet var i første kvartal nødt til å skrive ned verdiene i Ukraina med 770 millioner kroner, samtidig som det satt til side 87 millioner kroner til kreditt-tap.

Selskapet er fortsatt påvirket av urolighetene i landet, sier Pilskog.

– Vi har en del anlegg i Ukraina, og stort sett er anleggene i god stand. Et lite anlegg er i okkupert område, som utgjør 4–5 prosent av porteføljen i Ukraina. Det har delvis blitt ødelagt, og russerne gjør hærverk og stjeler paneler. Vi har en pågående forsikringssak der.

Totalt eier og drifter Scatec fem solparker sentralt og sør i Ukraina. Den ukrainske stat har kjøpt langsiktige kontrakter på strøm fra anleggene flere år frem i tid.

I rapporten understreket selskapet at etterspørselen etter kraft har falt, og at produksjonen innskrenkes av nettoperatøren med ujevne mellomrom.

LA FREM TALL: Scatec-sjef Terje Pilskog.

Iverksatt gigantsatsing

Forrige uke meldte Scatec at selskapet har gått i gang med utbyggingen av tre prosjekter i Sør-Afrika. Prosjektene blir den største investeringen i selskapets historie, med en total investering på 962 millioner dollar.

– Jeg har høye forventninger til prosjektene i Sør-Afrika. Som tidligere kommunisert, så vil prosjektene levere avkastning og bruttomargin i henhold til vår guiding, sier Pilskog.

– Vi har forhandlet kontrakter på innkjøp av utstyr og byggetjenester, så vi er komfortable med kostnadsbildet.

I tillegg startet selskapet nylig et prosjekt i Brasil, og har sikret avtale med Yara Clean Ammonia til første fase i et prosjekt i Oman.

– Det har gått en stund siden forrige gang vi startet bygging av nye prosjekter. At vi nå kommer i gang med bygging av de største prosjektene vi noen gang har hatt er utrolig positivt, sier Pilskog.

Pilskog anerkjenner at det er risiko knyttet til landene som Scatec opererer i, men sier at selskapets har utviklet en forretningsmodell som gjør det i stand til å håndtere risikoen.

– Vi ser veldig store muligheter i fremvoksende markeder, både vekstmuligheter og inntjeningsmuligheter. Det er dette området som vi, basert på vår forretningsmodell, sannsynligvis er best egnet til å konkurrere i, sier han.

graf

Vekstmålet kan bli endret

Prosjektene skal bidra til at Scatec når målsettingen om 15 gigawatt i bruttokapasitet i 2025.

Analytikere har uttalt at 2025-målet til Scatec er urealistisk.

– De har ikke klart å gjøre vekstmålet i 2025 troverdig. Vi har gått fra en situasjon hvor vekstmålet har vært priset inn i aksjekursen, til en situasjon hvor få tror at det er realistisk, sa Magnus Rasmussen i Kepler Cheuvreux til E24 mandag.

Scatec-sjefen er også tydelig på at målsettingen kan bli endret, og at selskapet ikke mener at antall gigawatt er et godt mål i seg selv for virksomheten.

– Gitt hvordan virksomheten vår utvikler seg, så føler vi ikke at målet om 15 gigawatt på en god måte reflekterer strategien vår. Vi kommer til å ha en kapitalmarkedsdag i september hvor vi kommer med en oppdatert strategi og oppdaterte målsettinger som bedre reflekterer virksomheten, sier Pilskog.

Les også

Industriaksje rett opp etter rekordkvartal: – En vinner

Børsfall

Siden børstoppen i starten av fjoråret har Scatec-aksjen rast 70 prosent. Hittil i 2022 har kursen falt 30 prosent.

– Etter at jeg tok over som sjef, så har jeg kjøpt aksjer. Det reflekterer vel min tro på selskapet, uten at jeg skal kommentere bevegelser i aksjekursen, sier han.

Publisert: