Hyttemeglere venter nytt toppår: – Det er stor betalingsvilje

Det norske hyttemarkedet er fremdeles brennhett. På Kvitfjell har gjennomsnittsprisen steget med mer enn 22 prosent, viser fersk analyse.

Alpindestinasjonen Kvitfjell er fremdeles veldig populær. Her koster en hytte nå i snitt 5,8 millioner kroner.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Under hele pandemien har hyttemarkedet opplevd vekst, med spesielt stor prosentvis løft i enkelte områder, sier Tone Krange, sjef for hyttesegmentet i DNB Eiendom.

Stengte grenser og Norgesferie var med på å gjøre 2020 til et rekordår for hyttemarkedet. Nå er 2021 på vei til å slå fjoråret, ifølge analyser fra DNB Eiendom.

Tallene er sammenlignet med samme periode i fjor, og gjelder for hele Norge, frem til 24. november i år.

Gjennomsnittprisen på hytter har steget 7,5 prosent siden i fjor, og ligger nå tett oppunder 2,5 millioner kroner. Kvadratmeterprisen ligger nå i snitt på 33.445 kroner.

Hyttedestinasjonene med alpinanlegg har opplevd kraftigst prisøkning, med en vekst på omtrent 11,1 prosent. Generelt har fjellhytter hatt en prisvekst på 7,6 prosent, med en snittpris på nærmere 3,2 millioner kroner.

Stor betalingsvilje

Blant fritidsboliger som for øyeblikket ligger ute på Finn.no, er det flere som har en pris på over 20 millioner kroner.

Den dyreste fjellhytta ligger på Mosetertoppen i Hafjell, og har en prisantydning på 23,5 millioner kroner.

Stig Henning Svartor, eiendomsmegler i Privatmegleren Lillehammer, forteller til E24 at 2021 er på vei til å bli et rekordår for omsetning av dyre fritidsboliger til over ti millioner kroner.

– Det er klart markedet for hytter i den prisklassen er snevert, men vi opplever at det er stor betalingsvilje blant de interesserte, sier han.

Privatmegleren Lillehammer selger hytter i både Hafjell og Kvitfjell, to av landets mest populære hyttedestinasjoner. Begge disse har utmerket seg også i 2021.

Les også

Her ligger Norges dyreste fritidsboliger

Kvitfjell er den destinasjonen hvor prisveksten har vært høyest i landet, ifølge DNB-analysen. Gjennomsnittsprisen har økt over 22 prosent, og ligger nå på over 5,8 millioner kroner.

– Alpinanleggene har vært store trekkplastre i mange år allerede, samtidig som begge destinasjonene har en rekke andre attraktive tilbud. Lave renter og coronapandemien har også bidratt til større trykk de siste årene, sier Svartor.

Han forteller at det har blitt veldig vanlig at fritidsboliger går for godt over prisantydningen. Den dyreste hytta som meglerfirmaet har solgt hittil i 2021 endte på 28 millioner kroner, mens den dyreste i fjor gikk for 35 millioner.

NORGES DYRESTE: Kvadratmeterprisen på fjellhytter har økt kraftig det siste året. Her fra hytte på Mosetertoppen i Hafjell, som har en prisantydning på 23,5 millioner. Det landets dyreste hytte på det åpne markedet for øyeblikket.

Helårsdestinasjoner selger best

Krange i DNB forteller at det stadig er de største hyttedestinasjonene som er mest populære hos folk. Beliggenhet er sammen med reisevei og ulike fasiliteter i nærmiljøet, det viktigste for de som ønsker å kjøpe eller bygge ny hytte.

– Destinasjoner som tilbyr aktiviteter året rundt er de store vinnerne. De som satser på et bredt tilbud av aktiviteter, restauranter, uteliv har blitt ekstremt populære, sier hun.

Krange legger til at reisetiden fremdeles er sentral, men at folk har blitt mindre opptatte av dette under pandemien, mye på grunn av fleksible arbeidsformer.

Tone Krange, sjef for hytte i DNB Eiendom.

Gjermund Svendsen-Rosendal, daglig leder i Hemsedal-avdelingen til Fjellmegleren, peker på de samme tingene når han svarer på hvorfor han tror alpindestinasjonen har blitt så populær.

– Totalpakken Hemsedal leverer tiltrekker folk. Her finnes det tilbud for alle, selv på ettermiddag- og kveldstid, forteller han.

Les også

Nye SSB-tall viser hytte-hamstring

I tillegg opplever han at direkte forbindelser til skianlegg og gode turmuligheter spiller en viktig rolle for folk.

Hemsedal har landets høyeste kvadratmeterpris, viser analysen fra DNB. Nå ligger den på 60.795 kroner, en oppgang på 10,1 prosent fra 2020.

Trenden de siste årene har vært at nye hytteeiere blir stadig yngre. I 2021 har gjennomsnittsalderen på en hyttekjøper vært 48,5 år, omtrent den samme som i fjor.

– Yngre kjøpere er ofte mer fleksible, både med hyttekontor og muligheter for utleie. De unge har ofte lettere for å leie ut hyttene sine, noe som kan gjøre det mindre avskrekkende å kjøpe hytter i utgangspunktet, forteller Krange.

Spent på 2022

Selv om hyttemarkedet straks legger bak seg nok et rekordår, mener Krange at det er vanskelig å si hvordan trenden blir fremover. Den største utfordringen har lenge vært økte priser på byggematerialer og transport, lang leveringstid på deler, samt lengre transporttider.

Hun peker også på at mangelen på arbeidskraft, som preget bransjen under pandemien, fremdeles gir ettervirkninger.

– Prosjekter som har blitt satt på vent, tar seg gradvis opp igjen nå. Dette vil nok bidra til at det blir noe mer selektivt på hvilke prosjekter som prioriteres.

Svendsen-Rosendal i Fjellmegleren har troen på et normalt godt marked også i 2022, selv om mange allerede har skaffet seg fritidsbolig.

– Selv om pandemien har vært en utløsende faktor for kjøp av hytter, så ser vi at interessen for å skaffe seg hytte fremdeles er der, forteller han.

Publisert: