Inflasjonsfrykt i lakseoppdrett: – Som å slåss mot vindmøller

Grieg-aksjen falt til tross for rekordresultat. Inflasjonen er den store stygge ulven, men hindrer ikke et fordyrende standpunkt mot Russland.

ALT BLIR DYRERE: Grieg-sjef Andreas Kvame ser økende kostnader fremover, men satser på at laksen fortsatt er konkurransedyktig mot andre proteinkilder. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Publisert: Publisert:

– Vi jobber iherdig med å holde kostnadsinflasjonen på et så lavt nivå som overhodet mulig, men det er som å slåss med vindmøller, sier Grieg Seafoods sjef, Andreas Kvame, til E24.

Lakseoppdretteren leverte rekordresultater for andre kvartal, med en mangedobling av driftsresultatet til nær en milliard kroner.

Ved stengetid på Oslo Børs tirsdag var aksjen ned 1,92 prosent.

Analysesjef i DNB Markets, Alexander Aukner, forklarer aksjefallet med utsiktene til høyere kostnader.

– Det er kostnader som er den store stygge ulven, sier han.

Les også

Analytikere tror på styrket laksepris i høst

Til tross for at kostnadene falt marginalt i andre kvartal, er det guidingen fremover som trekker ned, tilføyer han.

– Kostnadsinflasjonen kommer opp raskere enn ventet i tredje kvartal. Vi hadde ikke ventet at det ville slå så mye ut før i fjerde kvartal i år eller første kvartal neste år. Det positive er at de ser ut til å flate ut etter det, sier Aukner.

Analysesjef i DNB Markets Alexander Aukner forklarer dagens aksjefall med inflasjonsfrykt.

Aktivt nei til Russland

I andre kvartal rapporterte selskapet om noe lavere kostnader, men det er ingen tvil om at de vil øke i tiden fremover.

– Den generelle kostnadsinflasjonen, og spesielt høyere fôrpriser, forventes å gradvis påvirke oppdrettskostnadene fremover, sier Grieg-sjef Kvame.

Med forventninger om en svært begrenset total tilbudsvekst i markedet på én prosent i andre halvår, ser han likevel optimistisk på utsiktene fremover.

– Men inflasjonen vi ser nå kan redusere husholdningenes kjøpekraft og kan dermed påvirke etterspørselen både fra Horeca (hotell, restaurant og catering) og detaljhandelssegmentet.

Kvame påpeker imidlertid at selv med rekordhøye priser på laks, så har andre proteinkilder også steget i perioden, slik at laksen fortsatt er konkurransedyktig.

I tillegg til den generelle inflasjonen som preger verdensbildet for tiden, har Grieg nå tatt et aktivt standpunkt mot Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

– Vi gitt klar beskjed til våre leverandører at vi ikke aksepterer fôringredienser fra Russland og heller ikke fra Belarus, sier Kvame.

– Det betyr at vi må betale noe ekstra for alternativ, legger han til.

Les også

Analytikere tror på styrket laksepris i høst

Dyrt og vanskelig å utelukke Russland

Kvame roser fôrleverandøren Biomar, som i motsetningen til fôrgigantene Cargill og Skretting, var tidlig ute med et klart standpunkt mot Russland.

Grieg fortsetter likevel å handle fôr fra Skretting.

– Men vårt fôr inneholder ikke ingredienser fra Russland, derfor må vi også betale mer for det, understreker Grieg-sjefen.

– Synes du det er greit å kjøpe fra et selskap som handler med Russland, selv om akkurat deres fôr ikke har russiske ingredienser?

– Biomar kan ikke levere nok på kort sikt. Det er flyttet så store volumer at det ikke finnes leverandører med kapasitet til å ta over alt, forklarer han.

Biomar bekrefter dette til E24.

Norge har stort sett sluttet seg til EUs sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina den 24. februar. Men det er fortsatt fullt lovlig å kjøpe fôr fra Russland, så lenge det kommer på norske skip.

Dermed fortsetter importen av russisk fiskefôr og råvarer til fiskefor for fullt.

Det ble innført russisk fiskefôr og råvarer til fiskefôr til en verdi av 256 millioner kroner i juli. Det er 46,8 prosent høyere enn i juli i fjor, ifølge SSB.

Aksjen
Publisert: