87 milliarder barbert bort i Autostore på to måneder: – Et brutalt fall

Over 7.000 nordiske småsparere sitter med aksjer i robotselskapet som har kollapset på Oslo Børs. Det gjør også den svenske pensjonsgiganten Alecta, som satset 1,7 milliarder kroner på Norges nest største børsnotering.

GIGANT-NOTERING: Autostore ble notert i oktober i fjor til en verdi på 103 milliarder kroner.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Autostore gikk på børs med en skyhøy verdi på 103 milliarder kroner, kun slått av Statoil-noteringen tilbake i 2001.

Nå har kursen kollapset, og påført aksjonærer milliardtap på papiret.

Mandag ramlet aksjen til robotselskapet fra Nedre Vats med nye åtte prosent på det meste. Aksjen stengte ned 5,4 prosent.

– Det er et brutalt fall, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Kollaps på børs

På toppen i november ble selskapet priset til 158 milliarder kroner. Siden den gang har børsverdien stupt til 71 milliarder – en nedgang på 87 milliarder.

Både store og 10.000 små investorer ble med på noteringsfesten i fjor høst.

Den svenske pensjonsgiganten Alecta var et av fire internasjonale fond som deltok som såkalt hjørnesteinsinvestor. De skjøt inn 200 millioner dollar hver, til sammen rundt 6,9 milliarder kroner.

Les også

Ekspert om Autostores patentstrid: – Kan få stor betydning for hvor høye priser de kan ta

Verdien av aksjene er i dag betydelig mindre. De ble kjøpt for 31 kroner per stykk, men handles nå for rundt 21 kroner.

Det svenske pensjonsfondet kjøpte mer enn 55 millioner aksjer for rundt 1,7 milliarder kroner, en post det fortsatt er oppført med i aksjonærlistene til Autostore.

Hvis fondet ikke har gjort endringer i sine beholdninger kan dermed papirtapet være på over 560 millioner kroner.

Alecta har ingen kommentarer til saken. Da det kjøpte seg inn var optimismen stor. Liselott Ledin, sjef for aksjeforvaltning, kalte på det tidspunktet Autostore for et «verdensmester-selskap».

– Det har vært brutalt

Blant nettmegleren Nordnets nordiske kunder sitter over 7.000 kunder med aksjen, med en samlet verdi på over 400 millioner kroner før helgen, ifølge Johannesen.

Av dette antallet er det 4.500 kunder i Norge som eier aksjen, sier han.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

– Hva tenker du om småinvestorer som har gått på et tap?

– Det har vært brutalt for de fleste som har sittet på høymultippel-aksjer i porteføljen. Man ser at den danske børsen, som er mer preget av det enn Oslo Børs, at den er ned over 13 prosent i år, sier Johannesen.

– Det som har vært bra i år er råvarer og finans, og så har det vært veldig surt i innovativ teknologi og selskaper som har vært veldig høyt priset, sier han.

Han sikter til at Autostore-aksjen har hatt en høy pris sammenlignet med hva selskapet tjener, et forholdstall kalt multippel.

Les også

Rentefrykt ryster tek-fond: Norske småsparere rømmer

Årsaken er at Autostore har hatt en kraftig vekst, og markedet har også priset inn en høy vekst fremover.

Mange slike høyt verdsatte selskaper med stor vekst har gått på en smell på børsen så langt i 2022.

Eksperter har pekt på at situasjonen med stigende renter har vært spesielt negativ for denne selskapstypen, fordi mye av inntektene ligger langt frem i tid.

Autostore-kursen hadde nylig også noen tunge dager da motstanderen Ocado kom med et utspill i patentstriden mot det norske selskapet.

– Må levere en enorm vekst

Autostores forholdstall mellom aksjekurs og forventet resultat etter skatt i 2022, var på 113 da kursen nådde toppen i november, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Tallet kjent som pris/inntjening, forkortet P/E, har siden falt til 50, ifølge Næss.

Til sammenligning er forholdstallet 13,2 for Oslo Børs sett under ett.

– Dersom er ser frem til 2025 kommer den ned på 14 ganger. Men; så må de levere en enorm vekst for å eventuelt komme der, skriver Næss om Autostore.

Autostore har vært gjennom et tiår med sterk vekst, en trend selskapet har varslet vil fortsette. Verdien av selskapet skjøt fart også før børsnoteringen.

Senest i april i fjor ble robotselskapet verdsatt til 65 milliarder kroner da japanske Softbank kjøpte seg inn, og prisingen ble satt kraftig opp da selskapet ble notert til en verdi på 103 milliarder kroner.

Publisert: