Svakeste sommerpris på laks på fem år: Rammes av korona og varmt vær

Eksportprisen på fersk laks falt i forrige uke til 52 kroner, en nedgang på nær én prosent. Det er den laveste prisen i sommermånedene på fem år.

FALLENDE PRIS: Sist uke falt prisen på fersk laks med 0,9 prosent.
  • Mads Yksnøy
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Eksportmarkedet for fersk laks fortsetter å levere svake tall i 2020.

Tall for uke 30 viser at prisen på fersk laks sank til 52,23 kroner. Det er en nedgang på 0,9 prosent fra uken før.

– Jeg vil knytte prisfallet opp mot etterspørselen som følge av corona, sier Kolbjørn Giskeødegård, som er aksjeanalytiker i Nordea og spesialist på sjømatnæringen.

– I tillegg har det vært veldig varmt de siste månedene, og det påvirker etterspørselen etter laks negativt. Så da har vi et marked som er relativt svakt fordi du har et relativt varmt Europa på toppen av allerede eksisterende corona-tilstander, sier han.

LAKSEPRISEN FALT: Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård har hatt ikke sett lavere sommerpriser for laks på fem år.

Giskeødegård forklarer at varmt vær gir mindre trafikk på kjøpesentrene, og at det igjen gir lavere handel av laks. Noen av den norske laksenæringens største eksportmarkeder, som USA, Russland og Kina, har vært sterkt rammet av coronaviruset. Følgelig blir det et negativt press på disse markedene, mener Giskeødegård.

Atlantic Sapphire må nødslakte fisk

Sommermånedene er typisk ikke de beste månedene i året for lakseprisene, men årets priser er enda lavere enn vanlig.

– Vi har nå den svakeste juli-august-prisen vi har sett på fem år, sier analytikeren.

Oslo Børs Seafood Index endte sist uke på en kurs på 519,06. Det er en nedgang på rundt to prosent fra 530,3 i uken før.

– Hvordan vil prisfallet påvirke norske produsenters inntekter?

– Altså, det betyr bare at de som selger i spotmarkedene får priser ned mot produksjonskostnader. De som har fastpriskontrakter vil fortsatt tjene gode penger, sier Giskeødegård.

Lakseprisen har falt i det siste, og er nå på sitt laveste siden i fjor høst.

Uke 30 ga også en reduksjon i prisen på frossen laks på 1,8 prosent til 63,39 kr per kg, og en økning i produksjonen på 65,6 prosent. Frossen laks står riktignok for kun en liten del av den totale eksportandelen av laks.

Giskeødegård tror vinteren igjen vil gi vekst for prisene.

– Jeg tror det vil være noen svake tall og svak pris hele tredje kvartal, men at prisene stiger i fjerde kvartal, sier han.

Stjernehotell kan bli privat medlemsklubb
Publisert: