Christian Ringnes protesterer mot nytt rusmiljø tett på eget byggeprosjekt

Eiendomsspar er i gang med et prosjekt bestående av tre bygg på til sammen 45.000 kvadratmeter i Gamle Oslo. Eier Christian Ringnes frykter at et etablert rusmiljø i nærheten vil føre til økt kriminalitet og utrygghet.

MOT FORSLAG: Eiendomsmilliardær Christian Ringnes ønsker ikke et etablert rusmiljø i Elgsletta park, like ved der Eiendomsspar bygger for et milliardbeløp.
  • Hans M. Jordheim
  • Karoline Johannessen Litland (Bergens Tidende)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det Christian Ringnes-kontrollerte selskapet Eiendomsspar jobber for tiden med regulering av et massivt prosjekt i Urtekvartalet, en av Oslo sentrums største utviklingseiendommer.

Eiendomsspar planlegger ett nybygg, samt rehabilitering av to eksisterende, som skal brukes til kontor og undervisning. Disse vil til sammen utgjøre 45.000 kvadratmeter og kan ifølge selskapet gi området inntil 3.500 nye arbeidsplasser og studenter.

I nærheten ligger Elgsletta, en 5000 kvadratmeter stor park, like ved Akerselva.

Til kommunens pågående utredning av et mulig utendørs værested for hovedstadens gatenarkomane, har dette området blitt foreslått. Velferdsetaten i Oslo kommune kommer til å legge frem en rapport i denne eller neste måned.

Elgsletta park, her fra en voldsepisode i juni.

En allerede belastet bydel

Ideen om et friområde for gatenarkomane i Elgsletta park karakteriseres som svært uheldig av største eier og administrerende direktør Christian Ringnes i Eiendomsspar.

Han sier han har fulgt med på debatten om rusmiljøer i Oslo i lang tid og at han har sympati for hvordan de narkomane har blitt jaget frem og tilbake gjennom byen, men at dette forslaget slår ham som kjempedårlig.

– Først kan man spørre seg om et slikt værested er en god idé eller ikke i det hele tatt. Nåleparken i Århus er blitt trukket frem som en suksess, men samtidig leser man om en ekstrem voldsøkning, sykepleiere som ikke lenger tør å gå inn og beskrivelser av parken som «det ondeste stedet på jord». At det kan bli bedre i en sentrumsnær Oslo-park enn i Nåleparken, som ligger i et industriområde, har jeg ingen tro på, sier han.

Les også

Eiendomsmilliardær Ivar Koteng tipper på Støre, men imponeres mest av Solberg

– Når det gjelder Urtegata og Elgsletta spesielt, kjenner jeg meg godt igjen i dem som spør om hvordan det er rettferdig at byens yngste og mest sårbare skal bære narkotikaproblemet, sier Ringnes og viser til områdets boligbebyggelse, samt barnehager og -skoler.

– Et friområde for narkomane i en bydel som allerede er belastet, vil bare gjøre ting verre.

Eiendomsspar har store byggeplaner i Urtegata i Gamle Oslo, blant annet skal Høyskolen Christiania flytte inn fra 2021.

Skal bygge for en milliard

Eiendomsspar har foreløpig puttet 600–700 millioner kroner inn i prosjektet i Urtekvartalet, til renovering av et bygg hvor de har inngått leieavtale med Høyskolen Kristiania. Deretter skal de bygge for omtrent en milliard til.

– Dette er en betydelig investering for oss, sier eiendomsmilliardær Christian Ringnes.

– Frykter du at forslaget om narkomane i Elgsletta park vil påvirke prosjektet økonomisk?

– Jeg er glad for å se utryggheten, volden og dealingen forsvinne fra Storgata, hvor vi har betydelig mer eiendom, og jeg tror også potensielle interessenter setter pris på ikke å ha et rusmiljø i nærheten. Jeg er ikke sikker på om et rusmiljø i Elgsletta park vil ha en betydelig økonomisk effekt, og for meg er det ikke det som er viktigst, men det er mer negativt enn positivt i alle fall.

Les også

Stein (39) startet eget investeringsselskap: – Noe jeg har tenkt på i mange år

Har sendt brev til kommunen

Eiendomsspar har sendt brev til kommunen vedrørende deres bekymringer og har bedt om at kommunen bevisst jobber for å unngå etablering av rusmiljø på Elgsletta.

Christian Ringnes er imidlertid ikke den eneste som har uttalt seg kritisk til forslaget som opprinnelig kom fra Foreningen for human narkotikapolitikk.

– Det siste vi trenger i Oslo sentrum, er at det tilrettelegges for et åpent rusmiljø i et bo- og oppvekstmiljø som fra før har sine utfordringer, har Børge Erdal, leder for Uteseksjonen i Oslo kommune, uttalt til Aftenposten.

Det finnes i dag nærmere 40 ulike rustiltak i sentrum, ifølge avisen. Erdal mener ressursene bør settes inn på å utvikle gode hjelpetiltak lokalt i bydelene, slik at man sprer det åpne rusmiljøet.

Mener frykten er ubegrunnet

– Vi har et stort, tungt og åpent rusmiljø i Oslo, og det går ikke bort med et viskelær. Elgsletta er et godt utgangspunkt, og mange som tilhører rusmiljøer, er allerede i området. Nå gjør man det verdig for dem, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) som et svar på Ringnes sine bekymringer.

Det var ifølge Aftenposten FHN som først lanserte Elgsletta som «friområde».

Knutsen liker ikke at det omtales som et «friområde», og sier at det ikke skal være et fristed for bruk av narkotika.

– Det er et avgrenset uteområde for tunge rusmisbrukere som ellers har blitt jaget rundt i byen.

Arild Knutsen mener frykten knyttet til et avgrenset uteområde for rusmisbrukere er ubegrunnet.

– Det blir trukket frem at det er byens yngste og mest sårbare som må bære narkotikaproblemet hvis området legges til Elgsletta. Hva tenker du om det?

– Det er er en ubegrunnet frykt. Nåleparken blir trukket frem som et eksempel, men det er snakk om få enkelthendelser som skjedd for en rekke år siden. Ellers har det fungert godt. Også i Bergen har man tilegnet rusmisbrukerne et sted med vegger, båser med tak, benker og søppelbøtter. Det handler om å gjøre det verdig og hyggelig for dem som sliter, svarer han.

Tunge rusmisbrukere som har det vanskelig og jages rundt uten å ha et sted å være, skaper ofte sjenanse for andre. Et avgrenset uteområde vil gi dem et sted å være, slik at de ikke er til sjenanse. I tillegg blir det enklere å drive oppsøkende arbeid, mener Knutsen.

– Et sted må de være, og her kan de ha det fint. Nå skal de ikke lenger føle seg jaget rundt og uønsket.

Publisert
  1. Eiendomsspar
  2. Christian Ringnes
  3. Oslo kommune
  4. Narkotikapolitikk

Les mer om dette temaet

  1. Ivar Tollefsens metode: Slik bygde han et europeisk eiendomsimperium

  2. Disse «brune» aksjene kan kuppes før de blir «grønne»

BT anbefaler

– Ville ikke vært her uten dere.

Imagine Dragons henvender seg direkte til Martin Holmes i Bergen Live i et Facebook-innlegg.

LES SAKEN