Rystad Energy spår riggkriser: – Kommer til å leve på kanten
Riggmarkedet er fortsatt skadeskutt etter oljesmellen i 2014. Nå er muligheten for en opptur med det første «torpedert», ifølge analysesjef.

Oljeprisraset i kjølvannet av coronakrisen betyr at oljeselskapenes investeringer strupes. Det rammer en tynget oljeservicebransje hardt.
For riggselskapene som borer etter olje offshore har allerede flere kontrakter blitt terminert eller forkortet betydelig de siste ukene.
Venter at 30 milliarder fordufter
Rystad Energy spår nå at opptil ti prosent av kontraktsvolumet for riggselskapene blir terminert i år og neste år, ifølge en analyse. Konsulentselskapet fremhever at det tilsvarer en barbering av inntekter på omtrent tre milliarder dollar, eller over 30 milliarder kroner.
Allerede har riggselskapene mistet 400 millioner dollar, eller over fire milliarder kroner, i kontraktsverdier i kjølvannet av den pågående krisen i oljemarkedet, ifølge Rystad Energy.
Mellom 2014 og 2017, under og etter oljesmellen, ble over 22 milliarder dollar barbert bort for riggselskapene som resultat av kansellerte kontrakter.
Riggsektoren slet tungt i kjølvannet av det kraftige prisfallet i 2014, men har det siste året vist noe til tegn til bedring, med høyere aktivitet og inntjening for riggene.
Nå har riggmarkedet imidlertid «sett håpet knuses», ifølge Oddmund Føre, som er sjef for analyse av riggmarkedet i Rystad Energy.
Gjeldsberg
En rekke riggselskaper sliter med skyhøy gjeld, slik som John Fredriksens Seadrill og Tor Olav Trøims Borr Drilling.
Rystad Energy tror at selv de minst utsatte nå står i fare for å ikke kunne betjene gjelden sin og muligens måtte gjennom omfattende restruktureringer.
– Mange offshore riggselskaper kommer til å leve på kanten de neste månedene, skriver Rystad Energy.
Usikkerheten har senket en rekke av riggaksjene, der både Seadrill og Borr Drilling har sett store børsverdier fordufte i år.
Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp– Torpedert
Konsulentselskapet er blant de mer negative til oljeprisens utvikling fremover og har spådd at den kan falle ytterligere fra det nåværende nivået på rundt 32 dollar fatet.
– Eventuelle muligheter til å komme tilbake til tidligere aktivitet og inntjeningsnivå har blitt torpedert av tvillingeffekten med pandemi og Opec+-uenighet. Vi forventer at dagratene blir dyttet til ned opex-nivåene (driftskostnadene, journ.anm.) enda en gang mens bransjen fortsetter å kutte kostnader og prestere bedre i et utfordrende miljø, uttaler Føre.
Overfor E24 påpeker han alt håp ikke er ute til tross for at riggbransjen nok aldri vil komme tilbake til nivåene før oljesmellen i 2014.
– Det vil nok komme en ny opptur når vi har kommet oss gjennom denne krisen vi står i nå også.