Tangens filosof-venn Henrik Syse mener e-posten til oljefondsjefen var «etisk ansvarlig»

Professor Henrik Syse – som selv var med på seminaret i USA – mener det var riktig av Tangen å kontakte Slyngstad om lederjobben i Oljefondet. – Jeg har selv spurt om slike samtaler når jeg har lurt på om jeg skal ta en jobb eller et verv.

VENN AV TANGEN: Professor Henrik Syse er venn med Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen og deltok på seminaret hans i USA i fjor. Her er han avbildet på møterommet i Nobelinstituttet, som medlem av Nobelkomiteen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er egentlig litt absurd å kalle dette en «smøretur», selv om det er fint at det spørres og graves, sier Syse til E24.

Filosofen var blant deltagerne på Nicolai Tangens omstridte «Back to university»-seminar i USA i november i fjor.

– Dette var et seminar for dyktige akademikere samt venner og bekjente, som Nicolai hadde planlagt i to år og selv ikke tjente noe penger på, og der vi som kom, måtte debattere og diskutere til gjengjeld, sier Syse.

Bakgrunn: Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til superkonferanse

Syse er professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), men har tidligere jobbet med etikk og samfunnsansvar i Oljefondet.

Han sier at han selvsagt har gransket seg selv etter seminaret – uten å finne noe kritikkverdig.

– Jeg har selv jobbet mye med etikk og samfunnsansvar. Mine varselslamper går på tidlig. Jeg vil tro at jeg ser etiske problemstillinger der ingen andre gjør det. Her blinket de ikke hva angår min egen deltagelse eller seminaret som sådan, sier han.

– Jeg er kommet frem til at jeg aldri ville ha stilt opp på noe som kunne skape tvil om min redelighet eller min uavhengighet som forsker, eller som på annet vis var uetisk eller fremmet uetiske synspunkter. Og dette seminaret gjorde overhodet ikke det.

Les også

Nicolai Tangen avviser at eliteseminaret var smøring

Mener e-post til Slyngstad var «etisk ansvarlig»

Syse kan heller ikke se noe kritikkverdig ved vennen og arrangøren Nicolai Tangens håndtering.

– To uker før seminaret sa Slyngstad at han ville gi seg som sjef for Oljefondet. Jeg vet at Nicolai, som har bodd lenge i utlandet, ikke hadde tenkt tanken på å søke. Han ble headhuntet til jobben og taper jo penger på å takke ja, sier Syse.

Les også

Norges Bank tar Slyngstads regning etter luksusseminar

Mandag viste DN til en e-post fra januar, som senere er offentliggjort av Norges Bank, der Tangen spør avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad om en samtale om sjefsstillingen.

– At Nicolai spurte Slyngstad lenge etterpå om å få litt tid til å snakke om jobben i Oljefondet for å finne ut om dette var noe han burde gjøre, er ikke bare naturlig, det er veldig viktig. Jeg har selv spurt om slike samtaler når jeg har lurt på om jeg skal ta en jobb eller et verv. Det er en etisk ansvarlig ting å gjøre, sier Syse.

AVVISER SMØRING: Milliardæren Nicolai Tangen avviser at han spanderte seminaret for å få jobben som sjef for Oljefondet.

– Ble du invitert på grunn av din bakgrunn i Oljefondet?

– Nei, jeg ble vel invitert fordi jeg er en venn av Nicolai. Vi har også jobbet litt sammen i hans virksomhet. Men jeg ble nok først og fremst invitert fordi jeg er filosof. Jeg ble bedt om å oppsummere utfordringene som ble diskutert på seminaret.

Har et tips i denne saken? Send oss en e-post eller en kryptert melding via appen Signal til telefonnummer 48098064 eller 41381407.

Tangen møtte Røe Isaksen i Syses 50-årslag

En annen deltager på seminaret, politiker Torbjørn Røe Isaksen (H), har sagt til VG at han har møtt Tangen i bursdagen til nettopp Henrik Syse.

– Jeg er ikke en venn eller omgangsvenn av Nicolai Tangen. Jeg hadde før konferansen møtt ham en gang i bursdagen til Henrik Syse og en gang som kunnskapsminister på et møte med utdanningsentreprenører han støttet, sa Røe Isaksen til VG.

Dette bekrefter Syse overfor E24.

– Ja, de møtte hverandre i min kones og mitt 50-årslag på Abildsø Gård, der vi laget et veldedighetsarrangement der vi ba om gaver til et dialogprosjekt i Midtøsten, sier Syse.

Han fylte 50 år i 2016, mens kona ble 50 året i forveien.

– Jeg vet ikke om det var i bursdagen min at Nicolai og Torbjørn først ble kjent, men de sa til meg etterpå at det var der de møttes for første gang.

NÆRINGSMINISTEREN DELTOK: Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) deltok på Tangens seminar – og har tatt selvkritikk i ettertid.

Isaksen, som den gang var næringsminister og i dag er arbeids- og sosialminister, har opplyst til VG at han deltok på arrangement som statsråd. Næringsdepartementet dekket hotell og reise, men ikke måltidene.

I ettertid har Isaksen tatt selvkritikk på at seminaret ikke sto i hans offisielle program og at deltagelsen ikke ble meldt inn til Stortingets gaveregister da Tangen ble ny sjef i Oljefondet, ifølge NRK. Han har også sagt til VG at departementet skal betale for måltidene.

Syse synes for øvrig det var morsomt at Tangen og Isaksen møtte hverandre i bursdagen hans.

– Nicolai hadde jeg kjent i mange år, så det var veldig hyggelig at han kunne komme. Torbjørn møtte jeg i en helt annen sammenheng, og vi hadde blant annet skrevet bok sammen. Det var morsomt at de møtte hverandre, fordi begge er opptatt av utdanning og rettferdighet. Nicolai bruker store deler av inntektene sine på ideelle formål, herunder utdanningsprosjekter for de fattigste av de fattige. Den interessen er felles.

Reagerer på «gutteklubben grei»-mytologi

I forbindelse med seminaret brukte Tangen millioner av kroner på private jetfly fra Europa, tre netter på Hilton-hotell, seminarer med verdens fremste akademikere, mat og drikke og to show med verdensstjernene Sting og Gregory Porter.

Syse reagerer på hvordan seminaret fremstilles i ettertid.

– Jeg reagerer på at det bygges opp en slags mytologi rundt turen. At dette var en slags luksusfest for «gutteklubben grei», sier Syse.

VERDT EN MILLION DOLLAR: Tangen har opplyst til VG at han betalte 1 million dollar eller rundt 9 millioner kroner for en to timer lang privatkonsert med artisten Sting.

– Jeg er definitivt ikke typen for luksusfester med gutteklubben grei. Det var hele tiden fokus på spørsmål om rettferdighet, fattigdom, livskvalitet og klima. Det var mange akademikere med helt vanlig lønn som deltok. Det er fint å kunne dele og diskutere med venner og andre man kanskje aldri ville truffet ellers, sier han.

Men Syse understreker flere ganger at det er greit at pressen undersøker saken.

– Men det er kjempefint at debatten tas og at det stilles kritiske spørsmål i ettertid slik at alt belyses – det er jeg 100 prosent for. Smøring skjer i vår verden og er et kjempeproblem. Men det er viktig at man lytter til svarene. Jeg og mange med meg har vært helt åpne om seminaret. Vi har ikke nektet å fortelle noe til pressen. Alt besvares på rimelig vis og viser seg jo, dersom man ser etter, å være i orden, sier han.

– Nicolai har betalt for et sjenerøst seminar i akademisk toppklasse om viktige ting. Det er Nicolai.

Publisert: