Over 110 «grønne» milliarder på Oslo Børs: Har blitt dobbelt så mye verdt som oljeleverandørene

Nel, Tomra og Scatec Solar leder an i den grønne bølgen på Oslo Børs, mens aksjeverdiene smuldrer opp i oljeleverandørene. Under coronakrisen har verdien av grønne aksjer sust forbi den kriserammede leverandørindustrien.

OPPTUR: Scatec Solar har steget 25 prosent på Oslo Børs i år og 173 prosent de siste to årene. Her selskapets solkraftprosjekt Dreunberg i Sør-Afrika.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Børsverdien til et utvalg bestående av seks grønne selskaper har nå passert 110 milliarder kroner. I mars ble de for første gang mer verdt enn oljeleverandørene på Oslo Børs.

Selskapene som har vært en del av en grønn bølge i finansmarkedene, fikk en kraftig knekk på Oslo Børs da coronauroen herjet som verst, men har siden hentet inn mer enn det tapte.

Les også

De skjulte kreftene som gjorde «overprisede» grønne aksjer til vinnere i coronakrisen

  • Hydrogenselskapet Nel er nå opp over 120 prosent siden nyttår, mens børsverdiene i sorteringsselskapet Tomra og solenergiselskapet Scatec Solar har klatret over 20 prosent.
  • Havvind-dominerte Bonheur er også godt i pluss for året. Quantafuel som gjenvinner plast, er opp over 40 prosent. Skipsutstyrsleverandøren Vow er derimot ned over 20 prosent siden årsskiftet.

For oljeservice har det gått fra vondt verre. Markedsverdien av 27 selskaper som oljetjenester, deriblant boring og seismikk, er halvert siden nyttår, fra rundt 120 til 60 milliarder.

Grønne aksjer passerer oljeservice

– Sliter med å forstå verdsettelsen

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet tror knapphet på investeringsmuligheter som oppfyller bærekraftskriterier har bidratt til å presse opp prisingen på flere av aksjene med en grønn merkelapp.

Også blant nettmeglerens kunder, for det meste småsparere, har interessen vært høy for aksjer som Nel, Tomra, Scatec Solar og Vow.

– Vi har sett en stor omsetning i disse grønne aksjene det siste året. Når aksjene går får de automatisk mer interesse blant kundene. Folk ser at aksjen stiger og hiver seg på.

Johannesen peker på at oppturen har gitt en høy prising på grønne aksjer.

– Jeg sliter med å forstå verdsettelsen i en del av disse selskapene. Det er voldsomme forventninger bakt inn i kursene. Flere av selskapene tjener ikke penger, som gjør verdsettelsen utfordrende. Samtidig kan noen av selskapene bli ekstremt store hvis de lykkes.

Les også

Nel mer verdt enn Aker: – Har vært et eventyr

FORVALTER: Investeringsdirektør Robert Næss forvalter fond for Nordea Investment Management. Han følger tett med på verdens børser.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea er skeptisk til det han mener er høy prising av Tomra-aksjen.

– Problemet er ikke utviklingen – det er et veldrevet, godt selskap, Men det er mer et industriselskap som har hatt en grei utvikling. Det er ikke noe nytt og spenstig med det.

Næss peker på at børsverdien av Tomra er 76 ganger høyere enn antatt inntjening i 2020. Det betyr at investorer som kjøper aksjen betaler 76 kroner for hver krone Tomra tjener.

– Det er vanskelig å forstå den prisingen vi ser nå, mener han.

Les også

Nel-sjefen om Norges hydrogenstrategi: – Dessverre veldig tannløst

– Skummel cocktail for aksjonærene

Leverandørindustrien er hardt rammet av fallet i oljeprisen, kun få år etter forrige krise. Oljeselskapene kutter i sine budsjetter, noe som barberer etterspørselen i leverandørleddet.

Analyseselskapet Rystad Energy venter at verdens oljeselskaper vil redusere sine innkjøp med en fjerdedel i år, fra 639 til 481 milliarder dollar.

Rystad tror at innkjøpene deretter vil stige 2021, men anslaget i 2023 på 620 milliarder dollar vil fortsatt være lavere enn pengebruken før den siste krisen.

– Det blir ikke lettere fremover med lav oljepris. Selv om prisen har kommet opp er den fortsatt på lave nivåer. Det er utfordrende for sektoren og man skal i utgangspunktet være forsiktig i en sektor med motvind, sier Næss.

Les også

Fra krise til krise for riggselskapene

Hos Nordnet-kundene er interessen for oljeserviceaksjer liten, ifølge Johannesen.

– Vi har sett en viss interesse for oljeprodusentene den siste tiden ettersom oljeprisen har steget, men interessen for oljeservice har vært laber i ganske lang tid, sier Johannesen.

– De fleste oljeserviceselskapene klarte aldri helt å komme på fote igjen etter krisen etter 2014 og 2015, og mange har frem til i dag slitt med høy gjeldsgrad. Det har skapt et narrativ om sektoren ligger brakk, sier han.

Johannesen peker på den reduserte investeringsviljen i oljeselskapene som følge av lav oljepris og redusert etterspørsel etter leverandørenes tjenester.

– Kombinert med en kapitalkrevende virksomhet har du en skummel cocktail for aksjonærene.

Publisert: