Nel mer verdt enn Aker: – Har vært et eventyr
Torsdag steg Nel-aksjen til over 20 kroner, og verdien av selskapet passerte både Kjell Inge Røkkes Aker og Kongsberg Gruppen. – Det ser ikke ut til å være noe som stopper den aksjen, sier investeringsøkonom.

Hydrogenaksjen Nel trosset en fallende Oslo Børs fra start torsdag, og var på det meste oppe i 20,28 kroner. Ved nyttår lå aksjen på 8,91 kroner.
Oppgangen gjorde at selskapets markedsverdi passerte flere selskaper med langt mer omfattende virksomhet og mye større inntekter.
Rundt klokken 11 følger Nel-aksjen imidlertid resten av Børsen ned, med et fall på 1,59 prosent for dagen til 19,18 kroner.
Likevel er aksjen opp mer enn 120 prosent så langt i 2020.
– Det er helt utrolig. Det har vært en folkeaksje av dimensjoner, og ikke minst en flytaksje som har fått ekstremt godt betalt for de kontraktene selskapet har fått, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.
Han peker på at hydrogen og fornybar energi har fått mye oppmerksomhet de siste årene. Det har gitt ekstrem interesse fra norske og ikke minst utenlandske investorer, blant annet fra Tyskland, påpeker han.
– Nel-aksjen har vært et eventyr for alle aksjonærer å eie. Det ser ikke ut til å være noe som stopper den aksjen. Det at den er flat i dag når resten av Børsen er ned, det er et styrketegn, sier Johannesen.
Passerte Aker og Kongsberg
På det meste torsdag morgen var Nels markedsverdi oppe i 26 milliarder kroner. Det gjorde selskapet til det 18. største på Oslo Børs.
Nels børsverdi var dermed større enn disse selskapene:
- Industrikonsernet Kongsberg Gruppen (opp nær tre prosent i år)
- Kjell Inge Røkkes eierselskap Aker (ned 38 prosent i år)
- Finanskonsernet Storebrand (ned 25 prosent i år)
- Eiendomsselskapet Entra (ned nær 13 prosent i år)
Oppgangen skjer til tross for at Nel fortsatt har relativt liten omsetning og virksomhet sammenlignet med mange selskaper med tilsvarende børsverdi.
Selskapet har en viktig rammeavtale med den amerikanske lastebilprodusenten Nikola som kan gi jobb for mange milliarder, men en god del av disse leveransene vil skje om flere år.
Store inntektsforskjeller
Nels inntekter og virksomhet forsvarer ikke umiddelbart selskapets børsverdi, ifølge investeringsøkonomen.
– Det er nok priset inn enormt mye gull og grønne skoger her. Samtidig skal man ikke undervurdere den optimismen man har sett rundt slike vekstselskaper som Nel. Det er et selskap som også drives frem av denne ESG-bølgen (bærekraft, journ. anm.), sier Johannesen.
– Skal Nel være verdt mer enn Røkkes Aker, Entra, Storebrand og Kongsberg Gruppen?
– I prinsippet ikke. Men Adam Smith sier at markedet kan holde seg irrasjonelt lenger enn du kan holde deg flytende økonomisk. Men på ett eller annet tidspunkt må jo Nel bevise at de kan skape den inntjeningen som må til for å forsvare en markedsverdi på rundt 25 milliarder kroner, sier Johannesen.
Store forskjeller i inntekter
Slik er Nels inntekter sammenlignet med noen andre selskaper med tilsvarende verdi:
- Nel hadde inntekter på 570 millioner kroner i fjor, og driver blant annet produksjon av elektrolysører på Notodden og fyllestasjoner i danske Herning. Ordrereserven var på rundt en halv milliarder ved nyttår
- Kongsberg Gruppen hadde inntekter på 24,1 milliarder kroner i fjor, og har omfattende virksomhet innen forsvar, olje og maritim sektor. Ordrereserven var på 33 milliarder kroner ved nyttår, ifølge selskapets årsrapport
- Aker-konsernet hadde 48,3 milliarder i omsetning i fjor, og er eier i en rekke oljeaktører som Aker BP, Aker Solutions, Akastor og Kværner
- Storebrand hadde totalt 87,4 milliarder i inntekter i fjor, og forvaltet over 800 milliarder kroner for sine kunder
- Entra hadde i fjor leieinntekter på 2,4 milliarder kroner, og selskapet sitter på en eiendomsportefølje med en verdi på 49 milliarder kroner
Nel har fått ny Nikola-kontrakt til en verdi av rundt 283 millioner kroner
Oppgang i grønne aksjer
Johannesen påpeker at det ikke er så mange rene bærekraftsaksjer som investorer kan satse på. Mange selskaper driver med hydrogen eller fornybar energi i tillegg til annet, som for eksempel olje og gass eller annen industri.
Det kan være noe av årsaken til at aksjer som Nel blir interessante også for utenlandske investorer, påpeker investeringsøkonomen.
– Vi så at Nels storkunde Nikola doblet sin verdi på mandag, og Tesla-aksjen passerte 1.000 dollar i går og er mer enn doblet fra nyttår. Er dette en del av samme trend?
– Det er litt av det samme. Man kan se på flere andre bærekraftsaksjer, som Tomra og Scatec Solar, at det flyter mye penger inn der også. Alle disse selskapene er opp rundt 20–30 prosent i år selv om Oslo Børs er ned, sier han.
– Er det en grønn boble på gang?
– Selv om det kanskje var en boble før smellen under coronakrisen, så har egentlig disse aksjene kommet raskest opp igjen også. Det tyder på at det er store interesse fra investorer og fra politisk hold for at slike virksomheter skal klare seg. Men prisingen henger ikke helt på greip, sier Johannesen.