DNB Liv har vært kunde i Tangen-fond i 15 år: – Svært fornøyd med avkastningen

DNB Livsforsikring har vært kunde i et av Nicolai Tangens Caymanøyene-registrerte AKO-fond siden 2005, og er «svært fornøyd» med avkastningen. Investeringen er nesten tredoblet i verdi til 1,5 milliarder kroner.

OMSTRIDT: Hedgefondforvalter Nicolai Tangen er ansatt som sjef for Oljefondet. Norges Bank har fått krass kritikk for prosessen, blant annet fordi det har vært uklart hvordan han skal bryte båndene til selskapet han har bygget opp.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Onsdag diskuterte Norges Banks hovedstyre ansettelsen av hedgefondforvalter Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet, og hvordan han kan bryte båndene til fondene sine og unngå eventuelle interessekonflikter.

Selv om Tangens ansettelse har vært omstridt, er ikke det norske finansmiljøet ukjent med Tangens fondstilbud. Tangen har en rekke norske kunder.

Det viser en gjennomgang E24 har gjort. Blant Tangens norske kunder er det flere offentlige og private pensjonskasser og fagforeninger.

Et av landets største pensjons- og forsikringsselskaper, DNB Livsforsikring, har vært kunde hos Tangen i 15 år.

Les også

Representantskapet: Bryter ikke alle bånd til AKO-systemet

«Svært fornøyd» med avkastningen

DNB Livsforsikring har 1,2 millioner personkunder og 28.000 bedriftsavtaler. Trolig er selskapet blant Nicolai Tangens største kunder i Norge. DNB Livs plassering i AKOs fond har vært svært gunstig for selskapet.

DNB Liv har vært kunde hos Tangen siden han startet opp i 2005, og plasserte opprinnelig 388 millioner kroner der. Investeringen hadde en bokført verdi på 1,49 milliarder kroner ved utgangen av 2019, ifølge DNB Livs årsrapport. Selskapet oppgir at det dreier seg om AKO Fund Limited.

– DNB Liv har vært investert i AKO Fund Limited siden oppstarten i 2005, og har således en veldig lang relasjon til AKO Capital, skriver finansdirektør Truls Tollefsen i DNB Liv i en e-post til E24.

– DNB Liv har vært investert med AKO Capital i 15 år og er svært fornøyd med den avkastningen vi har oppnådd. Jeg kan ikke oppgi detaljerte avkastningstall men kan opplyse om at dette er det eksterne forvaltningsmandatet vi har hatt lengst i vår portefølje, legger han til.

Tollefsen sier at selskapet er «svært tilfreds» med avkastningen og andre forhold som er viktig for forvaltningen av langsiktig pensjonskapital på vegne av DNB Livs kunder.

Finansdirektør Truls Tollefsen i DNB Liv.

Caymanøyene-registrert fond

Fondet AKO Fund Limited er registrert i skatteparadiset Caymanøyene, ifølge opplysningene i et brev fra Norges Bank til Norges Banks representantskap. Dette bekrefter Nicolai Tangen i en e-post til E24.

Også DNB Liv bekrefter at fondet de har investert penger i er registrert på Caymanøyene.

– Dette er godt dokumentert og kvalitetssikret fra vår side, slik vi gjør med alle investeringene våre. Når vi velger fondsleverandører er vi opptatt av at de opprettholder krav til internasjonale og norske regelverk knyttet til åpenhet og rapportering og har tilfredsstillende rutiner for oppfølging av AML (anti-money laundering), skriver Tollefsen.

– Videre vurderer vi skattemessige forhold for å sikre at fondets avkastning beskattes på investornivå i henhold til skattereglene i investors hjemland. DNB Liv er skattemessig hjemmehørende i Norge og betaler norsk skatt på avkastning fra våre investeringer, skriver Tollefsen.

Les også

Når man begynner i ny jobb, slutter man helt i den gamle. Det bør også gjelde Nicolai Tangen

Dette er kritikken

Norges Bank har fått kritikk etter ansettelsesprosessen av Nicolai Tangen, som til høsten slutter i det London-baserte fondet AKO Capital og flytter til Norge for å styre Oljefondet.

Blant dem som har kritisert Norges Bank er representantskapet, som er tilsynsorgan for sentralbanken. De mener det er uklart hvordan Tangen skal bryte båndene til AKO Capital-systemet. AKO Capital forvalter en rekke aksjefond som blant annet er registrert på Caymanøyene og i Irland.

Tangen har planer om å beholde et betydelig eierskap i AKO Capital. Onsdag diskuterer Norges Banks hovedstyre ansettelsesavtalen, og hvordan banken vil sikre at Tangen har en armlengdes avstand til AKO Capital-systemet.

Publisert: