ESB øker krisestøtten til 14.300 milliarder kroner

Den europeiske sentralbanken (ESB) øker støttekjøpene knyttet til coronakrisen med 600 milliarder euro til totalt 1.350 milliarder euro, men holder renten uendret. Det ventes nå et fall i eurosonens økonomi på 8,7 prosent i år.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– ESB er fullt ut bestemt på å gjøre alt som trengs innenfor vårt mandat for å støtte alle innbyggerne i eurosonen gjennom denne ekstremt utfordrende tiden, sier ESB-sjef Christine Lagarde på torsdagens pressekonferanse.

ESB holder renten uendret på minus 0,50 prosent, som ventet.

Samtidig økes støttekjøpene i coronakriseprogrammet (PEPP) med 600 milliarder euro til totalt 1.350 milliarder euro, tilsvarende til totalt 14.300 milliarder kroner.

På forhånd var det ventet at kriseprogrammet ville utvides med minst 500 milliarder euro, ifølge Bloomberg.

«Som svar på den pandemirelaterte nedjusteringen av inflasjonen i prognosehorisonten, vil utvidelsen av PEPP føre til ytterligere lettelser i pengepolitikken, og støtte finansieringsbetingelsene i realøkonomien, spesielt for bedrifter og husholdninger», heter det i meldingen fra ESB.

Les også: (+) Gjett og tegn grafen: Hva har vi brukt tid og penger på under coronakrisen?

Forlenger støttekjøpsperioden

Tidshorisonten for krisekjøpene forlenges til tidligst slutten av juni neste år, mens det før var snakk om utgangen av 2020. Verdipapirene som forfaller vil bli reinvestert i hvert fall til utgangen av 2022.

– Vi vil uansett fortsette PEPP-kjøpene til styret i ESB anser at coronakrisefasen er over, sier Lagarde.

Det regulære støttekjøpsprogrammet på 20 milliarder euro i måneden fortsetter også, i tillegg til ekstrakjøpene på totalt 120 milliarder euro, som ble lansert i mars.

Rentene på statsgjelden i Italia, Hellas, Portugal og Spania falt umiddelbart etter beslutningen, skriver Reuters. Euroen styrket seg også, spesielt mot dollar, mens kronekursen er lite endret.

ESB gjentar at rentene vil holdes på nåværende nivå eller lavere til inflasjonsutsiktene nærmer seg målet på to prosent. Det gjentas også at ESB står klar til å justere alle sine verktøy for å sikre at inflasjonen beveger seg mot målet.

Spår BNP-fall på 8,7 prosent i 2020

På pressekonferansen sier ESB-sjef Christine Lagarde at selv om det har vært noen tegn på at det historisk store fallet i økonomien har bunnet ut, så har bedringen vært beskjeden.

I år lyder ESBs prognose nå på et BNP-fall på 8,7 prosent, før økonomien henter seg inn igjen med en vekst på 5,2 prosent neste år. Lagarde påpeker at anslagene er ekstremt usikre, og at risikoen ligger på nedsiden.

Inflasjonen anslås til 0,3 prosent i 2020 og 0,8 prosent i 2021.

Meldingen fra ESBBloomberg-saken finner du herReuters-saken finner du her
Publisert: