Nicolai Tangen selger seg ut av AKO Capital

Nicolai Tangen selger seg ut av fondsselskapet sitt og overfører milliardene til den veldedige stiftelsen AKO Foundation. Fondsandeler til en verdi av 5 milliarder kroner flyttes over til bankkonto.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Hvordan hadde du reagert dersom det var dette du ble forespeilet av hodejegerne i desember?

– Da tror jeg ikke at jeg hadde tatt de første intervjuene, sier Nicolai Tangen til Aftenposten/E24.

Mandag kveld presenterte Norges Bank en splitter ny konstruksjon for å tilfredsstille Stortingets krav om å redusere risikoen for interessekonflikter.

– Han vil med denne avtalen ikke ha noen eierinteresse i AKO Capital. Det gjelder for all fremtid, sier sentralbanksjef Øystein Olsen under pressekonferansen.

– Den tidligere avtalen var tilstrekkelig for å hindre interessekonflikter, men vi har merket oss at en samlet finanskomité har en annen oppfatning. Det har hovedstyret i dialog med Nicolai Tangen tatt konsekvensen av, legger han til.

Mandag kveld ble det klart at Nicolai Tangen selger seg ut av livsverket AKO Capital.

Under pressekonferansen mandag kveld var Nicolai Tangen tydelig på at han nå gir bort alt.

– Eierskapet vil jeg aldri få tilbake. Det innebærer at jeg hverken nå eller i fremtiden har eierinteresser i AKO. Alle bånd er brutt. Ikke bare i fem år, men for alltid. Nå ser jeg fremover. Det er ingen enkel beslutning.

– Måler ikke livet i kroner og ører

Overfor Aftenposten/E24 beskriver Tangen situasjonen som «litt absurd»:

– Det er spesielt å være så mye i media, og være så mye i fokus. Jeg har tidligere i livet mitt forsøkt å holde en lav profil, og det har jo tydeligvis gått fløyten. Det er litt absurd, men jeg har fått mange hyggelige mailer og lykkeønskninger. Det har også vært krevende og spennende, sier han.

– Hvor mye forventer du å tape på det du nå gjør?

– Jeg forventer ikke å tape noe som helst. Jeg gir pengene til veldedige stiftelser, og den største gleden er å gi. Jeg regner med å få mye glede ut av det.

– Men i kroner?

– Jeg måler ikke livet mitt i kroner og ører. Jeg tror jeg får mye glede ut av å gi pengene til veldedige formål.

– Krevende

På pressekonferansen kom det også frem at sentralbanksjef Øystein Olsen ser på situasjonen vidt ulikt fra Finanskomiteen på Stortinget. Han sier at det aldri var et aktuelt krav å si til Tangen fra starten av at han måtte selge seg helt ut.

– Han har selv gitt uttrykk for at vi mistet han tidlig i prosessen om vi stilte dette som krav, sier Olsen.

– Burde du ha skjønt dette selv da dere i vår ble bedt av representantskapet om å «eliminere» all risiko for interessekonflikt?

– Det vi kan lure på er om det var det de faktisk mente. «Eliminere» er stramt begrep av det, og dette kunne være en mulig tolkning. Den tanken gjorde vi oss, men som vi har sagt i dag.

– Hva tenker dere den politiske siden av denne saken har fått for Oljefondets uavhengighet?

– Det har vært en krevende prosess. Men når finanskomiteen har samlet seg om representantskapets kritikk, tar vi det til etterretning. Noen annen mulighet har vi ikke.

– Har dere grunn til å være bekymret for Oljefondets uavhengighet?

– Jeg er trygg på at tilliten er tilbake når dette kommer på plass, ot Tangen får begynt.

Setter 5 milliarder i banken

Fredag uttrykte Stortinget bekymring for ansettelsesprosessen, og krevde blant annet at lederen for Oljefondet ikke kan ha eierskap eller interesser som skaper, eller kan fremstå å skape interessekonflikter som er egnet til å svekke tilliten og omdømmet til Norges Bank.

Mandag var Tangen klar på at man lytter når «en finansminister formidler en beskjed fra et samlet Storting»:

– Enten kunne jeg svare på Stortingets forventninger, eller så kunne jeg trekke meg fra stillingen, sier Tangen.

Fra Sting-konsert til Stortinget: Dette må du vite for å henge med i Nicolai Tangen-saken (E24+)

Tangen selger nå alle sine fondsandeler til en verdi av 5 milliarder kroner, og vil sette pengene i banken.

– Jeg gir fra meg det som har vært livsverket til nå og ser fremover, det har ikke vært noen enkel beslutning, sier Tangen fra talerstolen.

I tillegg til fem milliarder kroner i fondsverdier, har han fra før to milliarder plassert i banken.

– Jeg synes nesten det er litt harry å snakke om egne penger, men jeg har to milliarder i banken fra før, slik jeg alltid har opplyst om. Det blir sju milliarder, og det er ikke rare renten å få, så jeg tviler på at det dekker formuesskatten, sier Tangen.

Hovedstyret tause på vei til krisemøte om Nicolai Tangen
Publisert: