Patentsøknader er en god indikasjon på hvor mange oppfinnelser som skapes i en region.

BTs utregninger fra Patentstyrets databaser viser at vestlendingene er de mest oppfinnsomme menneskene i Norge.

PETTER SMART: Vestlandet leverte flest patentsøknader i fjor, viser tall fra Patenstyret.
Skjermdump

— Det er ikke veldig overraskende at Vestlandet er best. De som snakker om at Norge er dårlig på innovasjon, bør ta seg en tur hit og se hva vi har utviklet innenfor offshoreteknologi, sier Marit Warncke, leder i Bergen Næringsråd.

Vestlandet på topp

Selv om Østlandet totalt sett leverte flest patentsøknader i 2014, er de betydelig flere mennesker.

Justert for folketall troner dermed Vestlandet øverst, med litt over 300 patenter pr. million innbygger. Det er over 20 prosent mer enn Sørlandet, som havner på plassen bak. Østlandet hanker inn bronsen.

- Vi vestlendinger er vant til å ta i et tak og finne løsninger, fremfor bare å fokusere på problemene. Jeg er ikke overrasket over disse tallene, sier Ivar Ole Wik i Wik Gruppen AS.

I fjor vant han Oppfinnarprisen og 100.000 kroner for produktet sitt Liftroller.

Wik fikk ideen i 2008 da han skulle pusse opp leiligheten i fjerde etasje, og endte opp med å ødelegge vinduskarmen på veien. Innløftsystemet gjør at tunge gjenstander kan fraktes inn gjennom vinduet uten å skade vinduet og uten at man selv trenger å foreta tunge løft.

NYSKAPING: Dette er svært gledelige tall, mener Venstres nestleder Terje Breivik, som selv er gründer. - Men ikke så veldig overraskende. Dette er verdiskapningsfylker og blant den viktigste regionen vi har når det gjelder eksportinntekter. Det er uansett god vitamininnsprøyting for å gjøre en god jobb for de som søker patent også blir ivaretatt når de prøver å gjøre butikk ut av ideene sine, sier han.
Gorm K. Gaare (arkiv)

— Jeg grublet et par dager, fikk ideen og laget en tidlig skisse, forteller Wik.

Patentert i 11 land

Bare dager senere sendte han inn patentsøknad ved hjelp av patentfullmektige i Bergen. De hadde skannet patentregisteret for lignende produkter, men kunne ikke finne noe.

Nå er produktet patentert i 11 land og varemerkebeskyttet i hele Europa.

Les også:

— Det lanseres først om et par måneder, så jeg har ikke tjent noe ennå. Men jeg får en vareprøve neste uke som skal testes på et prosjekt her i Bergen. Det gleder jeg meg til, sier oppfinneren.

Det er ikke til å stikke under en stol at mye av landets verdiskapning skjer på Vestlandet. Geografisk fortrinn kan også sees igjen i graden av innovasjon.

Beliggenheten gjør at vi er blitt verdensledende innen felt som petroleumsteknologi, havbruk og marin utvikling.

— Vestlendinger har til alle tider møtt krevende forhold, særlig fra naturen og havet. Det har tvunget folk til å tenke nytt, sier Warncke.

Tror på mer innovasjon

Hun peker på at vi kunne nesten ingenting om utvinning da oljealderen begynte. Oljefylket Rogaland bidrar også mest i Vestlandstotalen av antall patentsøknader.

— Samtidig var det enorme utfordringer som måtte overvinnes. Måten vi klarte dette på, har helt klart bidratt til en kultur for innovasjon. Du kan se lignende eksempler i utviklingen fra hardført fiske til sjømatnæringen, fra handel med omverdenen til shipping. Havnæringene er avgjørende, sier Warncke.

Det er i nedgangstider suksessbedrifter ofte skapes.

Warncke tror innovasjonen bare vil øke i årene fremover, til tross for nedgangen i norsk økonomi.

— Nå kreves det enda sterkere omstilling. Det er som oftest et ytre behov som gjør at man finner opp noe nytt, sier hun.