Sparebanken Vest lanserer ny bank

Den nye banken skal kun være tilgjengelig på mobiltelefonen. – Velkommen etter, sier byens storkonkurrent Sbanken.

Publisert Publisert

SATSER: Sparebanken Vest har lenge tenkt å lansere en ren mobilbank, men ideen til det som nå skal realiseres kom for et halvt år siden. Adm.dir. Jan Erik Kjerpeseth (til v.) sammen med mobilbankens leder Torvald Kvamme. Foto: Alice Bratshaug

  • Guro Valland
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Lederne i banken skal ha klappet da nyheten om en ren mobilbank ble sluppet onsdag formiddag.

Administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth hadde for anledningen samlet lederne til allmøte på Hotel Terminus i Bergen.

– Det virker som om de skjønner at dette er et viktig og riktig steg for banken, sier Torvald Kvamme, direktør for kundeinnsikt og tjenesteutvikling.

Inntil 30 nye ansatte

Det er Kvamme som skal lede den nye mobilbanken, og arbeidet med produktet starter allerede nå.

Les også

Sterkt halvår for Sparebanken Vest: – Vi har en god posisjon i regionen

Inntil 30 personer, alt fra IT-utviklere til markedsførere, skal hankes inn. Målet er lansering i løpet av første halvår 2019.

– Alt blir splitter nytt. Dette skal ikke gå ut over Sparebanken Vest på noen måte, sier Kjerpeseth.

– Vi trenger de beste hodene, og da er det bare å kjøre på, sier Kvamme.

STOR DAG: Den nye mobilbanken vil koste 25 millioner kroner. Investeringen regner adm.dir. Jan Erik Kjerpeseth (til v.) og mobilbankens leder Torvald Kvamme å få tilbake relativt kjapt. Foto: Alice Bratshaug

Som en vanlig bank

Planen er at produktet innen 2021 skal bidra positivt til Sparebanken Vest sine finansielle mål.

Mobilbanken blir en egen enhet, og ambisjonen er å kapre kunder fra hele landet.

– Vi vet at dette har et nasjonalt potensial og markedet er modent. Vi ønsker å nå en ny kundegruppe, sier Kjerpeseth.

Bankens tjenester, alt fra boliglån til rådgivning, skal skje automatisk. Kundeservice er den eneste menneskelige involveringen.

– Med dette kan vi ta steget helt opp på mobil, sier Kjerpeseth.

Han lover at det nye produktet ikke skal gå ut over bankens eksisterende kunder, verken i form av økte kostnader eller teknologisk utvikling.

LITEN BØRSRESPONS: «Etablerer neste generasjons bank, kun på mobil», het det i børsmeldingen onsdag. Kursen rikket seg imidlertid ikke. Her er adm.dir. Jan Erik Kjerpeseth (til v.) sammen med mobilbankens leder Torvald Kvamme. Foto: Alice Bratshaug

– Velkommen etter

Onsdag ble også en annen nyhet lansert fra en bank i Bergen. Sbanken, tidligere Skandiabanken, rullet ut betalingstjenesten Apple Pay for sine kunder.

Banksjef Magnar Øyhovden skriver i en e-post at de heier på alt utviklingsarbeid som styrker finansteknologimiljøet på Vestlandet.

– Samtidig tenker vi velkommen etter. Dette gjorde vi for 18 år siden, skriver Øyhovden.

Han viser til at bankens tjenester er svært godt likt av bankkundene og at 90 prosent av all innlogging skjer via mobil. Sbanken er en ren nettbank.

– Det er ikke 18 år gamle konsepter og løsninger vi skal lansere, sier Kjerpeseth.

– Bankkundens preferanser og krav er i kraftig endring. Derfor skal vi lage neste generasjons bank gjennom denne satsingen, legger han til.

Han legger til at Sbanken ikke blir deres største konkurrent, men innovative finansteknologiselskaper som vokser frem i Europa.

KONKURRENTER: – Akkurat i dag er vi ekstra eplekjekke ved å rulle ut samarbeid med verdens største merkevare, og vi er den første norske banken som har flettet inn Apple Pay i egen bank. Det utviklingsarbeidet har vi gjort her i Fyllingsdalen, skriver banksjef Magnar Øyhovden i Sbanken i en e-post. Foto: Paul Sigve Amundsen (arkiv)

DNB: – Det blir tøff konkurranse

Nylanseringen er positivt for konkurransen og kommer forbrukerne til gode, mener Norges største bank, DNB.

Kommunikasjonsdirektør Even Westerveld mener DNB oppfattes som attraktiv, selv uten å ha en slik mobilbank som Sparebanken Vest skal lage.

– Vi vil gjerne både beholde og kapre nye kunder, men det blir tøff konkurranse, sier Westerveld.

FINANSTEKNOLOGI: Banker, teknologibedrifter og NHH og UiB har satset på finansteknologi fra Begen. Fra venstre: Adm.dir. Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest, markeds- og kommunikasjonssjef Geir Mikalsen i Bergen Næringsråd, NHH-rektor Øystein Thøgersen, adm.dir. Bent Gjendem i Monobank, og Henrik Lie-Nielsen, IT-gründer. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

Holder kortene til brystet

DNB har hatt stor suksess med den digitale betalingsløsningen Vipps. Her er også Sparebanken Vest medeier.

BT kjenner til at det jobbes med en kraftig oppgradering av DNBs nettbank på mobil.

– I hvilken grad vurderer DNB å lansere en ren mobilbank, lik Sparebanken Vests?

– Vi vil ikke gå inn på hva som kommer fremover i mediene. Folk får vente og se. Men vi har vært først ute med veldig mye i DNB og har masse spennende på gang.

Publisert
  1. Sparebanken Vest
  2. Bank
  3. Fintech
  4. DNB
  5. Digitalisering