Naust, strandlinje, kai og hage utløste pengegalopp for kjøperne som ville sikre seg eiendommen i Strandveien 2 på Eidsvågneset.

Området ligger en ti minutters kjøretur fra Bergen sentrum mot Åsane.

Million-krig

Fem personer var med og bydde til prisen passerte 7.100.000 kroner, 610.000 kroner over prisantydning. Så eskalerte det.

– Da sto det igjen to budgivere. Disse utkjempet bokstavelig talt en budkrig som løftet prisen, sier eiendomsmegler Stine Larsen Sandvik.

Til slutt ble boligen solgt for 7.580.000 kroner. Det var nesten 1.100.000 kroner over Sandviks vurdering.

– Nesten flat utvikling

Situasjonen i Eidsvåg er unik. Sist måned var det boligprisfall i Bergen, melder Eiendom Norge i sin ferske boligprisstatistikk.

Her ble boligprisene redusert med 0,9 prosent. Prisnivået er ikke korrigert for sesongvariasjoner.

– I de kommende månedene vil mange nye boliger og bruktboliger komme på markedet, noe som vil bidra til at det fortsatt vil være mange boliger til salgs i de store byene. Dette, i kombinasjon med at styringsrenten trolig blir satt opp i september, gjør at vi forventer en flat eller svakt fallende utvikling i prisene utover høsten, sier Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Av de store byene var fallet i Bergen størst.

– Det er ikke så ille tall som det ser ut til i Bergen. Korrigert for sesongvariasjoner er det nesten flat utvikling, sier sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest.

Også i Oslo sank prisene. Her gikk de ned med 0,6 prosent.

I Trondheim, Tromsø, Kristiansand og Stavanger var det boligprisoppgang.

BEVISSTE: – Forbrukere må alltid se hen til hvor mye de har råd til å betjene, sier sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest.
Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

Dyrere lån i vente

Norges Bank har varslet renteøkning om noen uker. Det vil kunne øke prisen på boliglånet ditt, og også slå ut i boligmarkedet.

– Boligprisene vil nok reagere på det, og etterspørselen vil trolig ta seg noe ned. Når renten stiger, vil prisen man kjøper for falle, sier Gudmundsson.

Norges Banks renteøkning er en av flere som vil komme i tiden fremover. Noen analytikere tror også på enda et løft før året er omme.

– Jeg er litt mer usikker på det. Men det kommer to neste år, sier Gudmundsson.

– Men folk er smarte og tar det innover seg. Den lille renteøkningen nå betyr ikke all verdens. Det er de som kommer som betyr noe.

Krevende å prise

Selv om eiendommen på Eidsvågneset var krevende å prissette, lå prisantydningen i det intervallet den burde, mener eiendomsmegler Sandvik.

– X-faktoren ved slike eiendommer knytter seg gjerne til det omkringliggende. Mest av alt illustrerer denne eiendommen hvor viktig det var med to budgivere som kjempet. Uten denne ene ekstra budgiveren ville boligen trolig blitt solgt for 7,1 millioner, sier hun.

Boligen er fra 1937. Med på kjøpet fulgte også en hybelleilighet i kjeller, samt uthus og garasje.

SJØTILGANG: Eiendommen som ble solgt ligger på Eidsvågneset (gul sirkel). E39 mot Åsane kan sees til høyre i bildet.
Statens kartverk/skjermdump

Må oppgraderes

Sandvik påpeker at boligen behøver vesentlige oppgraderinger. 25 personer skal ha vært innom på visning.

– Det var også varierende ønsker hos interessentene. Noen var på utkikk etter en bolig, mens andre så etter utviklingsmuligheter, og det er nettopp disse variablene som kan være krevende når en bolig kan være mer enn en bolig. Utviklingsmuligheter innebærer kommunal godkjenning, og slike godkjenninger er det alltid knyttet en viss risiko til, sier Sandvik.

Hun opplever at eiendomsmarkedet i Bergen går godt.

– Det går i ett om dagen, og det er jo bra, sier Sandvik.

Sunt marked i god balanse

Boligprisene i Norge steg med 0,8 prosent i august 2018. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,1 prosent.

– I august var det en moderat boligprisutvikling både nasjonalt og i de store byene. Prisutviklingen for landet under ett er svakere enn hva som har vært normalt i august de siste ti årene. Men det høye transaksjonsvolumet i kombinasjon med et stort utbud av bruktboliger over store deler av landet, vitner om et sunt marked i god balanse, sier Dreyer fra Eiendom Norge.