Credit Suisse-aksjen faller tungt etter likviditetsbekymringer

Den sveitsiske storbanken jobber med en snuoperasjon, samtidig som det i sosiale medier spekuleres om at Credit Suisse kan bli den neste Lehman Brothers, og analytikere trekker paralleller til krisen i Deutsche Bank.

TOPPSJEF: Ulrich Koerner tok over som toppsjef i Credit Suisse i sommer.
Publisert: Publisert:

Ifølge Bloomberg har kostnaden knyttet til å forsikre selskapets obligasjoner mot mislighold økt 15 prosent den siste uken, tilbake til nivåer sett rundt finanskrisen i 2009.

I slutten av oktober skal Credit Suisse komme med en ny strategisk plan.

Financial Times og Bloomberg har fått innsyn i dokumentasjon, som også er bekreftet av selskapet, hvor den ferske toppsjefen Ulrich Koerne betrygger de ansatte før helgen med at banken har «en sterk kapitalbase og likviditetssituasjon». Han mener aksjens utvikling ikke forandrer dette.

Aksjen har falt 60 prosent det siste året alene, og er ned 10 prosent ved børsåpning i Zürich, og handles nå til rekordlave nivåer.

Banken har vært gjenstand for en rekke skandaler og negative nyheter den siste tiden, hvor den siste var tapene knyttet til hedgefondet Archegos handler, som ga milliardtap, og hvor toppsjef Thomas Gottstein gikk av i etterkant.

Les også

Edvard (73) daytrader i oljeaksje: – Dette kan jeg

Trekker paralleller til Deutsche Bank

Det har hovedsakelig vært investeringsbanken i Credit Suisse som har vært gjenstand for kritikk det siste året, og det har blitt varslet endringer i virksomhetsområdet i neste kvartalsrapport.

Analytikere i investeringsbanken Keefe, Bruyette & Woods (KBW) skriver ifølge Bloomberg at Credit Suisse må hente fire milliarder dollar i frisk kapital, og det etter å ha solgt flere eiendeler for å finansiere en restrukturering som er ventet å være en del av den nye strategiske planen.

Og med et marked nervøst for storbankens fremtid, hjelper det ikke på situasjonen at flere toppsjefer har forlatt selskapet til fordel for konkurrenter. Siste mann ut døren var lederen for globale banktjenester, Jens Welter, som ifølge Financial Times gikk til Citigroup.

Analytikerne i KBW skriver videre at de frykter Credit Suisse kan komme i samme situasjon som Deutsche Bank i 2016, hvor en rekke negative nyheter på kort tid og frykt for kollaps, førte til at kunder vendte banken ryggen, ansatte sa opp, og kreditten ble nedgradert.

Dette førte igjen til lavere inntekter og høyere finansieringskostnader, som tok mange år å snu.

I sosiale medier, hovedsakelig på Twitter og Reddit, har spekulasjonene om en ny Lehman Brothers-situasjon allerede gått sin seiersgang gjennom helgen. Lehman Brothers ble symbolet på finanskrisen i 2008, da det var den første store banken som gikk over ende.

Publisert: