Regjeringen vil styrke retten til kontantbetaling

Regjeringen sender et forslag på høring om styrking av retten til kontantbetaling, etter at bankterminaler landet rundt brøt sammen 16. mai.

Dagen før 17. mai i år stoppet kortterminalene i Norge å fungere, som skapte utallige køer rundt omkring i landet.
Publisert: Publisert:

Det fremgår fra en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet torsdag.

– Det er behov for å klargjøre reglene og styrke forbrukerens rett til kontant betaling. Kontantkrisen som oppsto i forkant av 17. mai i år, viste at kontant betaling også må ivaretas av beredskapshensyn, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Dagen før 17. mai var de aller fleste bankterminalene i Norge ute av drift i nesten to timer etter en intern it-feil hos Nets. Det oppsto da lange køer utenfor minibanker flere steder i landet.

Les også

Ekspertenes sparegrep: – Betyr ikke bare havregrøt og vann

Forslaget som har blitt sendt ut på høring, skal sørge for at forbrukere skal ha rett til å betale med kontanter i alle betjente forretningslokaler der næringsdrivende selger varer eller tjenester til forbrukere, opplyser departementet.

Regjeringen mener de gjeldende reglene i finansavtaleloven er for uklare når det gjelder hvilke betalingssituasjoner forbrukeren har rett til å betale med kontanter.

– Forventningen om å kunne betale med kontanter er sterkest når en vare eller tjeneste selges i et fysisk salgslokale. Slik handel bør være tilgjengelig for alle, også for dem som ikke kan eller ønsker å bruke andre løsninger. Likevel opplever man stadig oftere at butikker ikke tar imot kontanter. Det ønsker regjeringen å gjøre noe med, sier Mehl.

Publisert: