De ventet og ventet, VIP-ene som skulle ta imot kongeparet utenfor Permanenten i går formiddag. For mot all tradisjon var kongeparet forsinket.

Faktisk opp mot fem minutter, melder bt.no.

— Sånn kan det gå når politisjefer tar over oppgaver for erfarne politifolk, sa streikende representanter for livvaktslaget til Hordaland politidistrikt, da en litt flau politiinspektør Valland omsider hadde fått avlevert kong Harald og dronning Sonja til kunstutstilling.

- Uvant med automat

— Jeg innrømmer at jeg måtte få veiledning fra kong Harald før jeg fikk den innleide Mercedesen i gir på Gamlehaugen. Det var nemlig en Mercedes med automatgir. Jeg fikk ikke bilen til å gå fremover, og før jeg fikk tenkt meg om forklarte kongen meg at jeg måtte ha foten på bremsen for å få bilen i gir. Jeg tar likevel ikke ansvaret for hele forsinkelsen. Det gikk veldig kort tid før kongen grep inn, sier lederen for Sentrum politistasjon, politiinspektør Olav Valland til BT.

- Hva sa kongeparet under kjøreturen til sentrum?

— Hva som ble sagt i bilen forblir der, jeg kan bare bekrefte at jeg tok det som en utfordring å steppe inn som kongelig sjåfør. Jeg følte meg ikke som en streikebryter. At ledelsen tok over oppgavene til de streikende er lovlig etter regelverket, sier Valland.

Politimesteren kjørte også

Det var slett ikke bare Valland som måtte gjøre andre oppgaver i går.

Også politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Jon Reidar Nilsen måtte bak rattet i kongeparets følgebiler.

— Vi kan garantere at kongeparets og andre VIP-ers sikkerhet var godt ivaretatt, sa de to politisjefene etterpå.

De viste også til at kongeparet har med egne livvakter fra Oslo.

— Alt så ut til å gå greit. Men hva om det hadde oppstått en uventet situasjon? Var politilederne trenet til å takle det?

Det spurte streikende politifolk om etterpå.

Mye er taushetsbelagt i forbindelse med livvaktslagets oppgaver.

Blant annet klarering til bevæpning. Og vi kan heller ikke snakke om det i forbindelse med en streik. Men faktum er at flere topptrente fra dette laget var borte som følge av streiken under festspillavviklingen i går. Det er imidlertid politimesteren som vurderer sikkerheten. Og det har han gjort, sier streikeleder Kjetil Rekdal i Unio Stat i Hordaland. Han leder 56 politifolk i streik, i tillegg til 320 andre streikende i Hordaland. Blant annet fra Høyskoler og Universitetet.

— Både kongeparets og publikums sikkerhet er ivaretatt under streiken. Og det er ikke fritt frem for vinningskriminalitet og andre lovbrudd, sier visepolitimester Jon Reidar Nilsen.