Bare drøyt 30 mil fra Apples hovedkvarter i Cupertino, California, ligger et av gigantens mange datterselskaper, Braeburn Capital. Hverken iPhone eller iPad produseres på deres adresse i byen Reno, Nevada.

Men dette lille selskapet, med en håndfull ansatte, administrerer og investerer Apples kontanter, skriver The New York Times.

I Nevada er skattenivået null, mens det er på 8,84 prosent i California. I Norge betaler selskapene 28 prosent skatt av overskuddet, en sats som har stått siden 1992.

Sparer over hele verden

Ifølge New York Times har dette selskapet som hovedoppgave å ta imot inntektene som Apple får inn på salg av iDingsene så mange rundt i verden har i lommen, på bordet og i fanget.

Men selskapet er ikke det eneste av sitt slag i Apple-systemet. Overalt i verden der skattenivået er lavt, har Apple etablert datterselskaper som tar imot inntekter.

Land som Irland, Nederland, Luxembourg og de britiske Jomfruøyene er alle kjente for å lavt skattenivå. Her har Apple selskaper, som gjerne ikke er større enn postkasser.

Apple er langt fra alene om å planlegge skatten sin, og mange internasjonale konserner har tilsvarende selskaper som Apple i akkurat de samme landene.

Apple kan tjene 45 milliarder dollar i år

Men det er svært få selskaper som kan skilte med et årlig overskudd på mellom 40 og 50 milliarder dollar, som Apple ifølge analyikere på Wall Street kan klare i år.

— For Apple er sparingen spesielt forlokkende fordi selskapets oveskudd er så høyt, skriver The New york Times.