— Statens pensjonsfond utland og AXA France Insurance Companies har inngått en avtale om å kjøpe to bygninger i Tyskland for 784 millioner euro, tilsvarende om lag 5,8 milliarder kroner, fra Royal Bank of Scotland, skriver fondet i en pressemelding.

Statens pensjonsfond Utland, bedre kjent som Oljefondet, er på oppkjøpsraid i det europeiske eiendomsmarkedet. Fondet har som mål å plassere fem prosent av fondets midler i eiendom. Dette tilsvarer for tiden rundt 180 milliarder kroner. Kjøpet av de to tyske eiendommene utgjør dermed 0,1 prosent av fondets totale verdi.

Ku'damm

Den ene tyske eiendommen, på 72.400 m2 over 16 etasjer, ligger i den velkjente Kurfürstendamm-gaten i Berlin. Den andre eiendommen ligger i Frankfurts forretningsdistrikt, og består av 81.600 m2, i hovedsak kontorlokaler.

– Avtalen er i tråd med vår strategi om å bygge en eiendomsportefølje ved å starte med investeringer i store, velutviklede markeder med partnere med sammenfallende interesser, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.

Det tyske eiendomskjøpet kommer bare to dager etter at Oljefondet kjøpte halvparten av det gigantiske kjøpesenteret Meadowhall utenfor Sheffield i England for 3,2 milliarder kroner.

London og Paris

Oljefondet startet sin handletur i London for snart to år siden, da fondet la 4,2 milliarder kroner på bordet for å sikre seg 25 prosent av leieinntektene fra Regent Streets butikker og kontorer de neste hundre år. Her er Oljefondet i partnerskap med The Crown Estate, som formelt sett tilhører Dronningen av Storbritannia.

Senere gikk ferden til Paris og omegn, hvor fondet bladde opp 5,5 milliarder kroner for halvparten av en portefølje med syv eiendommer (156.000 m2), i samarbeid med AXA Group.

New York neste?

Oljefondet, som i skrivende stund er verdt omtrent 3733 milliarder kroner, har retningslinjer fra Finansdepartementet som tilsier at 5 prosent skal plasseres i eiendom, mens resten skal fordeles på aksjer og obligasjoner.

I sommer var omtrent 0,3 prosent av fondets verdier plassert i eiendom.

Fondet vil kjøpe seg inn i eiendomsmarkedet i USA «senest innen utgangen av neste år», skal fondets nestkommanderende Trond Grande ha sagt tidligere i høst, ifølge Bloomberg Business Week.

- USA har det største eiendomsmarkedet i verden, så hvis man vil ha en global portefølje, må man være inne i USA, skal Grande ha uttalt.

Så Asia

Amerikanske eiendomspriser har nå steget 42 prosent siden bunnen i januar 2010, men er fortsatt 22,5 prosent under toppnivået fra fem år tilbake, ifølge Bloomberg Business Week.

- Det finnes noen begrensninger for hvor raskt vi kan gå frem. Man bør ikke gjøre alle kjøpene i en gitt tidsperiode, sa Grande.

Oljefondet har uttalt at de vil konsentrere seg om det de kaller «modne markeder» med handel og kontor som leietagere.

Etter kjøp i USA, vil trolig asiatiske eiendommer stå for tur.