1. juni ble svindelen med utleie av betalingsterminaler politianmeldt. Saken ble henlagt til tross for at politiseksjon som fikk anmeldelsen i tre uker hadde etterforsket det samme nettverket for svindel med salg av 100 kilo gull.

Siden slutten av mai har Finans— og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt drevet en intens etterforskning av et nettverk for smugling av gull og momssvindel. Tre personer er siktet i saken som vokser i omfang.

Nå viser det seg at det har foregått svindel med betalingsterminaler som kan knyttes til deler av det samme nettverket.

Politiet så ikke sammenhengen og henla en anmeldelse for svindlel med utleie av betalingsterminaler. Denne anmeldelsen var direkte knyttet opp mot to personer som har solgt 100 kilo gull i Norge, og hvor etterforskningen har pågått for fullt siden en pågripelse av to personer for gullsmugling 24. mai i år. Anmeldelsen pekte også ut firmaer hvor 58-åringen siktet for smugling av 41 kilo gull er tilknyttet.

Kunne fortsette

Øystein Helgesen i i butikken Guitar Heaven har så langt tapt nærmere en halv million kroner. Han er oppgitt over at politiet ikke reagerte raskere da de allerede hadde satt i gang etterforskning mot det samme nettverket. Da han var i møte med politiet 13. juni gjorde de det klart at de faktisk skulle sjekke om de anmeldte personene var involvert i andre saker.

— Når de ikke gjorde noe med saken, kunne jo svindelen fortsette. Som tidligere politimann reagerer jeg ganske kraftig på dette, sier Helgesen.

Innrømmer svikt

Fungerende seksjonssjef ved Finans- og miljøseksjonen, Børre Walderhaug, var til stede under Helgesens møte med politiet da han leverte anmeldelsen. Han pekte ut to personer som allerede var knyttet til gullsaken.

- Var dere klar over koblingen mellom de to sakene?

— Skatte- og avgiftsavdelingen etterforsker den omfattende gullsaken. Så kom anmeldelsen om kortsvindel, som ble henlagt. I ettertid har vi sett på dette i en sammenheng. Vi har ikke hatt tilstrekkelig fokus på denne koblingen mellom de to sakene, sier Walderhaug.

Følger pengene

Hos politiet har anmeldelsene av kortsvindel fra hele landet hopet seg opp etter at saken ble henlagt. Bedrifter som har leid terminaler, har ikke fått alle pengene inn på sin konto. Først i går 18. juli, over en måned etter at den første anmeldelse kom inn, fikk Sparebank 1 beskjed av politiet om å sende over alle opplysninger i saken. Selskapet mistenkt for svindel har brukt denne banken.

Nå vil politiet gå gjennom alle kontoer for å se hvor pengene har havnet.

Pressetalskvinne Sissel Grieg Viig i Sparebank 1 Gruppen vil ikke kommentere politiets henleggelse.

— Men dette er jo en tragedie for bedriftene som har kommet oppp i denne situasjonen, sier Grieg Viig.

Terminaler stengt

Firma som har leid ut terminaler har benyttet betalingssystemet Nets (tidl. Bankenes betalingssentral). De stengte terminalene hvor det var mistanke om at penger ble borte.

— Vi hørte om problemene i begynnelsen av juni, og stengte terminalene som var berørt. 12. juli politianmeldte vi selskapet, sier pressetalsmann Søren Winge i Nets.