I natt lanserte Microsoft sitt første nettbrett «Surface», som er basert på det kommende operativsystemet Windows 8.

Programvaregiganten Microsoft lanserer ikke ofte maskinvare. Men at de nå kaster seg på nettbrettmarkedet, er ikke unaturlig.

I 2011 solgte erkerivalen Apple flere titalls millioner flere mobile produkter, som iPad og iPhone, enn de har solgt Mac-er i hele selskapets 29 år lange historie. Det er en bølge Microsoft vil være en del av.

– Dette er en supersolid enhet. Hvis Microsoft leverer det de har vist frem i dag, har iPad endelig en skikkelig konkurrent. Og Android-nettbrett har et utrolig stort problem, skriver Gizmodo.com, som har testet Microsofts nye nettbrett.

Les mer hos Hardware.no: Dette er nytt i nyeste Windows 8

To versjoner

Det nye Surface-nettbrettet leveres i to versjoner. Modellen som blir den nærmeste konkurrenten til de fleste nettbrettene på dagens marked, veier 675 gram og er kun 9,3 millimeter tykk.

Skjermen måler 10,6 tommer, har en oppløsning på 1366 x 768 piksler og kjører den såkalte RT-versjonen av det nye operativsystemet Windows 8. En versjon som er spesialtilpasset nettbrett.

Modell nummer to er en tyngre og mer påkostet sak. Vekten er økt til 900 gram, og tykkelsen har est ut til 13,5 millimeter. Til gjengjeld får du en 10-tommers skjerm med full-HD-opplløsning og 1920 x 1080 piksler. Til sammenligning har den nye iPad-en en 9,7-tommers skjerm med 2048 x 1532 piksler.

Microsoft har dessuten valgt å plassere en kraftigere prosessor (Intel Core i5) i toppmodellen, samt la den kjøre med Pro-versjonen av Windows 8. Dette gjør at den blir å regne som en bærbar datamaskin.

I motsetning til iPad-en kommer nettbrettet med USB-port av raskeste type, slik at du kan koble til tradisjonelt PC-tilbehør som minnepinner og tastatur. Via en DisplayPort-kontakt kan du også koble til en ekstern skjerm.

Bak på brettet finner du en fot som kan vippes ut, slik at Surface står av seg selv. Sammen med nettbrettet har Microsoft lansert et skjermdeksel som også er et berøringsfølsomt tastatur med pekeflate. Dermed burde Surface med deksel og Office være en svært så kompakt arbeidsplass.

Apple-retorikk

Det er svært sjelden vi ser Microsoft lage sin egen maskinvare. Tradisjonelt har selskapet levert operativsystem og programvare, mens andre har stått for selve maskinene.

I en Apple-lignende uttalelse under presentasjonen av de nye nettbrettene sa imidlertid Microsoft-sjefen Steve Ballmer at «ting fungerer bedre når maskinvare og programvare regnes sammen».

Han nevnte også at de individuelle pikslene på skjermen vil være så små at øynene dine ikke vil kunne skille dem fra hverandre, akkurat som på den nye iPad 3 og Macbook Pro med Retina-skjerm.

Bringer mobiler, nettbrett og datamaskiner sammen

Steget Microsoft tar med de nye Surface-nettbrettene, er et viktig et. Ikke bare virker det som de vil satse mer på sin egen maskinvare, men også at de jobber hardt for å gjøre Microsoft-opplevelsen mer komplett. Med Windows 8 rett rundt hjørnet vil de kunne levere en helhetlig opplevelse på tvers av dagens tre store plattformer – mobiler, nettbrett og datamaskiner.Vi har allerede sett hvor godt Metro-menyene til Windows 8 fungerer på nettbrett, og med overlappende programmer og tjenester, som for eksempel skylagringen Skydrive, er Microsoft virkelig i ferd med en sette opp en infrastruktur som vi frem til nå nesten bare har sett hos erkerivalen Apple.

For å få det hele til å komme sammen har Microsoft flere ess i ermet. Blant annet kan de tilby nettbrettene til konkurransedyktige priser, fordi de ikke trenger å betale en Windows 8-lisens til seg selv, noe andre produsenter må gjøre.

— Det kan gjøre PC- og nettbrett-partnerne deres misfornøyd, sier Carolina Milanesi, forskningspresident i analysebyåret Gartner til BBC.

To nettbrett, to markeder

I tillegg vil de kunne sikte seg inn på to ulike markeder. Den billigste modellen vil være mest sammenlignbar med iPad og konkurrere med andre nettbrett vi har på markedet i dag. Den dyre, litt tykkere versjonen, vil være langt mer egnet for bedriftsmarkedet. Om forskjellen vil være klar nok for sluttbrukeren, er imidlertid en annen sak.

Det mener i hvert fall analyseselskapet Forrester, som synes det er risikabelt gjort av Microsoft. De sier at konsumentene kan bli forvirret av at de to nettbrettene tilbyr to helt forskjellige Windows 8-opplevelser, siden de kjører forskjellige versjoner av operativsystemet. Det lette nettbrettet vil kun tilby Metro-grensesnittet. Det andre, som er basert på en Ivy Bridge-prosessor, vil i stor grad være en fullverdig bærbar PC, skriver BBC.

For erkerivalen Apple er ikke dette et problem. De har bare ett nettbrett, og én felles opplevelse, uansett målgruppe.

— Konsumentene er ikke vant til å tenke på brikkesett og prosessorer. Å gi brukeren valg har vanligvis vært et hovedpoeng for Microsoft, men altfor mange valg er overveldende. Det har Apple skjønt, og selskapet har begrenset valgmulighetene ved iPad, sier Sarag Rotman Epps i Forrester til BBC.

Hard konkurranse

Nå gjenstår det bare å se hva konkurrentene vil gjøre. Apple har nettopp lansert flere nye produkter, men et nytt nettbrett vil vi antagelig ikke se før våren 2013. De slapp imidlertid nye versjoner av Macbook Air, og det nye operativsystemet Mountain Lion skal komme i juli.

Den andre store nettbrett-konkurrenten til Microsoft, Google, har fortsatt ikke sluppet noe eget nettbrett. Som Microsoft har de vært fornøyd med å tilby et operativsystem, Android, som andre produsenter gledelig har brukt i nettbrettene sine.

Ryktene vil imidlertid ha det til at dette er i ferd med å endre seg, og at Google vil vise frem et helt eget nettbrett under utviklerkonferansen IO den 27. juni.

Ifølge flere nettsteder som har fått prøve det nye Microsoft-nettbrettet, ser det virkelig ut som Google må vise frem noe fantastisk for å imponere verdens teknologiinteresserte.

— Microsoft-nettverket er utrolig. Det kommer til å bli fantastisk. Google bør virkelig vise frem noe bra på IO, for dette Windows RT-nettbrettet er langt mer imponerende enn samtlige Android-nettbrett på markedet. Det er en klar rival til iPad, i hvert fall ved første øyekast, skriver Gizmodo.

Den billigste utgaven av Surface skal slippes samtidlig som Windows 8 i oktober. Den dyrere versjonen med Windows 8 Pro og Ivy Bridge-prosessor vil komme et par måneder senere. Akkurat hva prisene vil være, har ikke Microsoft villet si noe om, annet enn at de vil være sammenlignbare med andre «tilsvarende produkter».