Ifølge IMF er det gjort enkelte fremskritt i arbeidet med å temme gjeldskrisen, men langt ifra nok til å løse problemene.

Dersom ikke europeiske ledere griper mer håndfast inn, kan det i verste fall utløse et økonomisk tilbakeslag av voldsom styrke, advarer pengefondet fredag.

IMF har kommet frem til at eurosonens bruttonasjonalprodukt i et verst tenkelig scenario kan falle med opptil 5 prosentpoeng.

Samtidig har pengefondet undersøkt hvordan krisen kan smitte til andre steder i verden. Dersom krisen intensiveres, kan dette få store konsekvenser for de fattigste landene og øke deres behov for hjelp utenfra med 27 milliarder euro innen utgangen av 2013, anslår IMF.

Skuffet over ESB

Mange hadde torsdag store forventninger til at møtet i Den europeiske sentralbanken (ESB), og ESB-sjef Mario Draghis pressekonferanse ville kunne dempe finansmarkedenes frykt for kollaps i eurosonen.

Men Draghi varslet ingen nye konkrete tiltak, og sentralbankens rente ble holdt i ro.

ESB-sjefen lovet imidlertid å gjøre alt for å bevare euroen og understreket at det er helt nødvendig å gripe inn for å sikre at euroen består.

— Euroen er irreversibel, fastslo han.

Hvilke tiltak ESB kan iverksette for å sikre euroen, er derimot ikke klart. Ifølge Draghi er det ikke aktuelt å kutte styringsrenten ytterligere.

Skuffelsen etter møtet kunne nærmest umiddelbart sees i finansmarkedene.

Aksjekursene over hele verden falt, og euroen ble svekket mot andre store valutaer.

— ESB talte med store ord. Men banken tilbød ingen konkrete og omgående initiativer som kan dempe krisen, kommenterte økonomer fra finanshuset Charles Schwab & Co i London.

- Grunn til å være urolig

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte etter møtet torsdag at han frykter krisen vil ramme Europa enda hardere fremover.

- Det er grunn til å være urolig for at noe vil briste på sikt. Hvor det vil skje, innenfor økonomi, finans, politikk eller på det sosiale området, det er det ingen gitt å si. Men jeg tror vi må kunne si at Europa nå er inne i en veldig dramatisk periode.

Støre frykter at Draghi ikke har de verktøy som skal til for å utføre jobben.

(NTB)