Lengst i kritikken gikk Robert Gibbs, tidligere Obama-talsmann. Han slo fast at Romney ikke har lagt frem skatteopplysninger som kan klargjøre om kontoene i land som Sveits, er i tråd med amerikansk lov.

Demokratene brukte helgen til å fyre opp under oppfattelsen av Mitt Romney som en rik fyr uten føling med alminnelige folks dagligliv.

I tre TV-kanaler søndag kom tre ulike, sentrale demokrater med harde og koordinerte angrep på Romney. Det skjer etter at magasinet Vanity Fair nylig avslørte flere detaljer rundt Romneys kontoer i Sveits og skatteparadiset Cayman Island.

Flere år

Gibbs, guvernøren i Maryland Martin O’Malley og kongresskvinnen Debbie Wasserman Schultz som leder Det demokratiske parti, var alle ute og krevde at Romney nå offentliggjør sine skatte— og inntektsforhold for flere år enn han allerede har gjort. I januar offentliggjorde han skatte- og inntektsforhold for 2010. Romney er en av de kandidatene til det amerikanske presidentvervet som har vært mest tilbakeholden med opplysninger om sin privatøkonomi. Kritikerne mener han bør offentliggjøre for flere år bakover i tid.

- Amerikanere flest må spørre seg selv hvorfor en amerikansk forretningsmann trenger en konto i Sveits og dette hemmeligholdet, sa Wasserman Schultz søndag på Fox News.

Kriminelt?

Det var Robert Gibbs, tidligere talsmann i Det hvite hus og nå en av Obamas valgkamprådgivere, som på CNN gikk lengst i å an— tyde at det kunne være noe ulovlig i det Romney har gjort. Han mente at den eneste måten en kunne f orsikre seg om det, er ved at Romney offentliggjør skatteoppgjøret sitt for flere år enn han nå har gjort.

Romney, som nå seiler inn til en sikker nominasjon som republikanernes kandidat på landsmøtet i slutten av august, har møtt dette kravet før. Han måtte gå flere runder med dette under den tidlige fasen av republikanernes nominasjon. Presset som han var, av sine utfordrere. Den gang kom det frem at Romney betalte en meget lav skatt, vel 13 prosent, fordi han som fondsvirksomhet oppga inntekter som ble skattet lavere enn lønnsinntekter.

Den republikanske guvernøren Bobby Jindal, som er et av flere navn det spekuleres omkring som visepresidentkandidat, mente demokratene bare ønsker å få oppmerksomheten bort fra økonomien og de dårlige ledighetstallene.