Det var under oljemessen ONS i Stavanger at olje— og energiminister Ole Borten Moe i en debatt sa at det gradvis vil bli gitt tilgang til nytt areal på norsk sokkel.

- Jeg ser ingen grunn til å stanse det. Norges grenser går nesten opp til Nordpolen, sa statsråden.

Ikke aktuell politikk

Borten Moe varslet deretter i Stavanger Aftenblad at han håpet å presentere en plan for å lete i områdene i Arktis i en stortingsmelding til neste år.

Statsminister Jens Stoltenberg sier til VG torsdag at dette ikke er aktuell politikk.

— Regjeringens politikk ligger fast. Den kommer til uttrykk i petroleumsmeldingen og forvaltningsplanen for Barentshavet-Lofoten, og innebærer ikke at det åpnes for oljeboring på Nordpolen, sier Stoltenberg.

SV avviste

Også regjeringskollega SV reagerte kraftig på Borten Moes utspill. Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell slo fast at olje- og energiministeren bare kunne glemme ønsket.

— SV vil ikke være en del av en regjering som borer etter olje i områdene mot Nordpolen. Det er ikke rødgrønn politikk. Det blir heller ikke rødgrønn politikk, sa han til Aftenposten.

Bellona-leder Frederic Hauge kalte Borten Moe for en «oljeekstremist».

— Vår oppfordring er at Borten Moe bør flytte til Nordpolen og bo sammen med julenissen hvis han tror det ikke er konflikt mellom olje og miljø i disse områdene, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.