Ifølge nyhetsbyrået Reuters strømmet folk til supermarkedene før helgen for å bunkre opp mat, i tilfelle det skulle bli bråk rundt søndagens valg. Det kan ende med at nylig kreftopererte, 58 år gamle Hugo Chavez må forlate sjefsstolen for godt.

Klassekamp

I løpet av Chavez’ 14 år lange regjeringsperiode har han operert som en slags autoritær Robin Hood, og brukt oljepenger på landets fattige, med gratis helsetjenester og subsidiert mat. Det har gjort ham svært populær i store deler av befolkningen. Nå står imidlertid en nesten 20 år yngre utfordrer klar til å ta over.

40 år gamle Henrique Capriles er den av opposisjonspolitikerne som har gjort det best mot slutten av valgkampen, og regnes som den mest seriøse utfordreren til Chavez. Selv sier han at han vil effektivisere oljeindustrien i Venezuela, motstanderne hans mener imidlertid at han vil vende ryggen til landets fattige.

Urolig

Valgkampen har forløpt roligere enn forventet, men har likevel vært preget av isolerte hendelser rundt omkring i landet, ikke minst da tre opposisjonelle ble skutt og drept i en demonstrasjon. Mange av Venezuelas 29 millioner innbyggere mener at et noenlunde jevnt resultat vil utløse anklager om korrupsjon og valgfusk, og at det vil føre til uroligheter. Derfor hamstrer folk mat, og mange forretninger skal nå være tomme for ris, olje, toalettpapir, pasta og kaffe.

Søndagens valg er ikke bare avgjørende for Venezuela, men også for andre nasjoner i Latinamerika, som Cuba, Ecuador og Bolivia, som har mottatt billig olje og annen hjelp fra Hugo Chavez. Hvor tett det er mellom Chavez og Capriles er imidlertid i det blå. Valglovgivningen i Venezuela forbyr målinger den siste uken før valget.